Ulusal Kanal, Çin'in Orta Asya ve Avrupa'ya açılan kapısı Alashankou'da

Ulusal Kanal, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki temaslarını sürdürüyor. Ekibimiz, Yeni Yavru Asya diye nitelenen Çin'in Orta Asya ve Avrupa'ya açılan kapısı Alaşenko şehrinde Serbest Ticaret Bölgesi'ni ziyaret etti ve Alaşenko Belediye Başkanı Yoğ Lii Şa ile görüştü

Abone ol

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kazakistan sınırında yer alan Aleşanko şehri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin "Bir Kuşak, Bir Yol" projesinin en önemli ayaklarından biri...

Çin'in Orta Asya ve Avrupa'ya açılan kapısı Aleşanko, başta Kazakistan olmak üzere 30'dan fazla ülkeyle, kara, hava ve demiryolu ticareti yapıyor.

Daha önce sınır bölgesi olarak anılan Alaşenko, Kazak-Çin Petrol boru hattı ve Havaalanının faaliyete geçmesinin ardından, 2011 yılında Sincan'ın ilk serbest ticaret bölgesi ilan edildi. 11 bin yerleşik nüfusa sahip bölge, ekonomik gelişmişliği nedeniyle 2013 yılında şehir statüsüne kavuştu.

Yeni Yavru Asya diye nitelenen Alaşenko Serbest Ticaret Bölgesi, kurulduğundan bu yana, bölgeye iç ve dış yatırım yüzde 117 artmış. Ayrıca tüm şehir ekonomisinde de yüzde 12 artış sağlanmış. 2016 yılının sadece ilk dört ayında, ithalat ve ihracattan yaklaşık 190 milyon dolar kar elde edilmiş. İthalat ve ihracatı yapılan ürünlerin başında petrol, doğalgaz, demir çelik ve maden ürünleri ile kereste, iplik, pamuk, deri ve ayçiçeği geliyor..

Çin'in ilk petrol boru hattı özelliğini taşıyan 2 bin 800 kilometrelik Kazak-Çin petrol boru hattı da Alaşenko'ya uzanıyor. Hattan yılda maksimum 200 milyon ton petrol ithal ediliyor. Ayrıca 2. Avrasya Hattı olarak nitelenen Lanzhou-Sincan demiryolu hattında, 2015 yılında 650 sefer yapıldı. 2016'da 800 sefer yapılması tahmin ediliyor.

Ulusal Kanal'a konuşan Alaşenko Belediye Başkanı Yoğ Lii Şa, "Alaşenko sınır kapısı Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için bir fırsat olabilir" dedi.

Haber-Kamera: Şengül Derin

ulusalkanal.com.tr

ABD'nin hamlesine Suriye Ordusu Rakka harekatıyla yanıt verdi Dünya Almanya sözde soykırım tasarısını kabul etti Dünya Kerkük Habbaza petrol kuyularındaki yangın söndürülemiyor Dünya Endonezya'da 6.5'lik deprem meydana geldi! Dünya