Filistin'in efsane isminden çarpıcı açıklamalar

Yunan yazar Dimitris Konstantakopoulos'a konuşan Filistin solunun efsanevi isimlerinden Leyla Halid, IŞİD'ten, bölgedeki Kürt grupların emperyalizmle ilişkilerine kadar geniş bir çerçevede Suriye'deki durumu değerlendirdi

Abone ol

Yazar Konstantakopoulos, 'Dromos tis Aristeras' (Sol Yol) gazetesi tarafından Atina'da düzenlenen direniş festivalinde, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) efsanevi isimlerinden Leyla Halid ile Suriye'deki mevcut durumu, Kürt grupların federasyon taleplerini ve genel kapsamıyla tarihin en kanlı terör örgütlerinden biri olan Irak ve Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) konuştu.

1960'ların sonlarında adını üçü eş zamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemiyle duyuran FHKC'nin öncü kadrolarından Leyla Halid, kanlı örgütü şu sözlerle tarif etti:

"IŞİD, ABD tarafından yaratılmış ve kullanılmış bir suç örgütü."

ESAD, MİLLİ EKONOMİYLE DİRENDİ

Konstantakopoulos'un, "IŞİD'i, ABD'nin mi oluşturduğunu düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Halid,

"Evet, IŞİD'i Irak'ta oluşturdular ve bugün hem Irak, hem de Suriye'de kullanıyorlar. Terörün sağlıklı bir tanımının yapılması için bir çok kez konferans talebinde bulunuldu fakat ABD buna yanaşmıyor. Zira 'terörizm' konseptini kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyorlar" dedi.

Libya ve Irak'taki kötü deneyimlere karşın Beşar Esad önderliğindeki Suriye'nin istikrarlı bir mücadele ortaya koyabilmesini dışa bağımlı olmayan milli bir ekonomik modele dayanmasıyla açıklayan Halid bu bağlamda, "Suriye direnebildi zira borç batağında olan bir ülke değildi ve ekonomik olarak görece özgürdü. Amerikalıların ilk yaptırım kararlarının ardından Esad bilhassa tarım ve hayvancılık alanlarında gerekli önlemleri aldı. Suriye devleti halkını besleyebilecek güçteydi. Dört yıllık et stokları mevcuttu, ithalat yapmasına gerek yoktu. Böylelikle uluslararası baskılar ve imha politikaları karşısında yıkılmadı" dedi.

EMPERYALİZM KÜRTLERİ KULLANIYOR

Bugün Kürtlerin rolünü nasıl tanımladığına ilişkin bir soru üzerine Halid,

"Onları kullanıyorlar. Barzani İsraillilerle birlikte, İsrail şirketleri kuzey Irak'ta faaliyet gösteriyor... Kürtler; Türkiye, Suriye, Irak ve İran olmak üzere dört ülkeye yayılmış vaziyetteler. Şayet ayrılmak isterlerse, bunun işe yarayacağını sanmıyorum. Zira bu dört ülke müttefik değil fakat Kürt meselesi gündeme geldiğinde ortak tutum alabiliyorlar... Suriye'de hayata geçirilecek federatif bir planı onaylamıyorum. Bu plan Suriye'nin küçük devletçiklere bölünmesini öngören bir projenin parçası" dedi.

ARAP MEDENİYETİ EMPERYALİZMİN HEDEFİNDE

Röportajında ayrıca ABD'li yeni muhafazakarların Ortadoğu'nun en büyük orduları olan Irak, Suriye ve Mısır ordularını çökertmeyi hedeflediğini belirten Halid, söz konusu üç ülkenin aynı zamanda Ortadoğu'nun köklü medeniyetlerini de temsil ettiğine vurgu yaptı.

Esas olarak Arap medeniyetinin emperyalist yağmanın hedefinde olduğunun altını çizen Halid, bu yağmaya örnek olarak, Irak işgali sonrası ABD ordusu tarafından Bağdat müzesinde gerçekleştirilen talanı örnek gösterdi. Halid'e göre, IŞİD'te Arap medeniyetinin yağmalanmasında emperyalist ordularla aynı fonksiyonu icra ediyor.

Leyla Halid'in de öncülerinden biri olduğu FHKC, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içerisinde El Fetih'ten sonra gelen en kitlesel oluşum. Merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan örgüt bugün Filistin solu içerisinde gerek askeri, gerekse de politik anlamda zaman zaman El Fetih'in de önüne geçen bir güç konumunda. İsrail tarafından terörist ilan edilen fakat beş kıtada emperyalizme karşı dövüşenlerin gözünde daima bir kahraman olarak anılan Halid, adına şarkılar yazılmış, hayatı üzerine filmler çekilmiş önemli bir anti-emperyalist figür, cesur bir savaşçı ve şüphesiz Ortadoğu mücadele tarihinin kilometre taşlarından biri olan Filistin direnişi içinde de sembolik bir isim.

Kaynak: Aydınlık

Kolombiyalılar, "hayır" dedi Dünya Berlin'de ABD'ye protesto Dünya Yunanistan'a kaçan darbecilerle ilgili yeni gelişme Dünya Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: Çözüm antiemperyalist dayanışma Dünya