Kanal İstanbul projesine ilişkin tüm ayrıntılar Ulusal Kanal'da tartışıldı

Kanal İstanbul projesine ilişkin tüm ayrıntılar Ulusal Kanal'da alanında uzman isimlerle masaya yatırıldı. Deniz Çağlayan'ın sunduğu Ulusal Özel programında, kanal projesinin çevre, ekonomi, güvenlik, askeri ve jeopolitik alanda Türkiye'ye neler getirip neler götüreceği tek tek anlatıldı. Uzmanlar, kanal projesinin stratejik açıdan çıkmazlarla dolu olduğuna, perde arkasında siyasi bir adım olabileceğine dikkat çekti.

Abone ol

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Deniz Güvenliği Uzmanı Saim Oğuzülgen, Amiral Mustafa Özbey ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ulusal Kanal'da Kanal İstanbul'u anlattı.

İstanbul Boğazı ücretsizken, neden para verilerek kanal tercih edilsin? İşte günlerdir herkesin aklında, dilinde olan bu soruya en ne yanıt Deniz Güvenliği Uzmanı Saim Oğuzülgen'den geldi. Ülgen geçişlerde üç kalemde ücret alındığını vurguladı.

Oğuzülgen'e göre Türk Boğazları dünyanın en güvenli su yollları.

Kanal, Sazlıdere Barajı'nı, Küçükçekmece Gölü'nü, güzergah üzerindeki tüm tarihi dokuyu yok edebilir. Sadece bunlar değil elbette.

Bu noktada 21 soru ve cevabı ile projeyi inceleyen Toprak Bilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Karadeniz'deki büyük riske dikkat çekti.

Peki kanal Marmara'da beklenen büyük depremi tetikler mi? Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı.

Ercan, daha dikkat çekici bir ayrıntı paylaştı.

Projenin Amerikan rüyası olduğunu söyleyen Eyüp Muhcu, İstanbul'un susuz kalacağını söyledi.

Muhcu, Ak Parti'nin kendi İstanbul Anayasası'nın çiğnediğini savundu.

Emekli Tümamiral Mustafa Özbey, Montrö Boğazlar Sözleşmesini'nin tartışmaya açılmasına ve "Montrö lobisi" söylemlerine tepki gösterdi.

Projenin, uluslararası bir anlaşmazlığa neden olabileceği konusunda uyardı.

ulusal.com.tr

Bordan çamaşır makinesi jeli Gündem Tunceli'de yeni güvenlik kuleleri kale gibi Gündem Danıştay'dan 19 Mayıs kararı Gündem Libya'ya asker göndermemize Rusya nasıl bakar? Gündem