Necdet Özel'e soruşturma talebi

Yargıtay Başsavcılığı "Siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" iddiasıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında soruşturma izini istedi. Talebin gerekçesi ise, Orgeneral Özel'in 2 yıl önce "Kürt sorunu, askeri yargı ve Kürtçenin kamusal alanda kullanılmasıyla" ilgili yaptığı açıklamalar oldu. Orgeneral Özel hakkında, PKK'ya yakınlığı ile tanınan bazı isimler suç duyurusunda bulunmuştu.

Abone ol

Yargıtay, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel için Başbakanlığa başvurdu. Nedeni ise Özel hakkında soruşturma yapmak.

Pkk'ya yakınlığı ile bilinen neo liberal isimlerden Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran 23 Ocak 2012'de Orgeneral Necdet Özel'in yaptığı açıklamalar üzerine Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Yargıtay, rafa kaldırdığı dosyayı yaklaşık 2,5 yıl sonra yeniden gündeme aldı. Nedeni ise 22 Şubat 2014'de yürürlüğe giren yasa değişikliği. Yasayla Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı inceleme, soruşturma ve dava açılması yetkisi Başbakan'a verilmişti. Yargıtay işte bu yasaya dayanarak Özel hakkındaki dosyayı 3 Mart tarihinde görevsizlik kararıyla Başbakanlığa gönderdi. Dönemin Başbakan'ı Erdoğan, yerel seçimlere denk gelen o tarihte Yargıtay'a yanıt vermedi.

Gözler yeni Başbakan Davutoğlu'nda. Özel hakkında soruşturma ya da dava açılıp açılmayacağına Davutoğlu karar verecek.

Genelkurmay Başkanı, 5 Ocak 2012'de "Devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için KCK'nın yargı önüne çıkarılmasının hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum" demişti.

ulusalkanal.com.tr

“İmza TSK'nın dik duruşu sayesinde atılmadı" Gündem Ricciardone, Türkiye'yi suçladı Gündem 'Siz açın, biz kapatacağız' Gündem F-tipinden seçim öncesi hakim ve savcılara tehdit Gündem