Hak-İş bölünüyor mu?

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Hak-İş) bağlı bir grup sendikanın Hak-İş’ten ayrılıp yeni bir konfederasyon kuracağı iddia edildi.

Abone ol

Aydınlık gazetesinden Tarık Tekgözli'nin haberine göre; sosyal medya platformu Facebook’ta yapılan paylaşımlar da iddiayı doğrular nitelikte. Konfederasyona bağlı Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası (Öz-İş) Genel Sekreteri Kadir Sağlam’ın 3 Mart 2018 tarihinde Facebook’ta yaptığı paylaşımda “Öz Hak-İş Konfederasyonu’na ne dersiniz?” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Paylaşımın altına yapılan yorumlarda yeni bir konfederasyon kurulmasına yönelik destek mesajları yazıldı. Öz-İş Sendikası yöneticileri ve üyeleri yaptığı yorumlarda “Herkesi özüne, Öz Hak-İş’e davet ediyoruz. Özüne dönmeyen kaybolmaya mahkumdur. Yaşasın Öz Hak-İş”, “Öz Hak-İş tüm emekçilerin, işçilerin ve gerçek hak mücadelesi verecek olanların konfederasyonu olacaktır”, “Geç bile kalındı, hayırlı olsun” ifadelerini kullanması gözlerden kaçmadı. Hak-İş’in, bu yorumlar nedeniyle Öz-İş Sendikası hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Sağlam’ın ise paylaşımı Facebook’tan silmesi dikkat çekti.

‘HİZMET-İŞ’ HÜKÜMDARLIĞI

Hak-İş Genel Başkanı ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın, kendisine yakın isimlerin başkan olması için Hak-İş’e bağlı sendikalara müdahale ettiği ileri sürülüyor. Özellikle Hak-İş’e bağlı birçok sendikanın başında daha önce Hizmet-İş’te görev almış isimlerin olmasına dikkat çekiliyor. Eski Hizmet-İş Genel Sekreteri Devlet Sert’in Öz Sağlık-İş’in başına getirilmesi, Hizmet-İş Genel Sekreter Yardımcısı Zekeriya Koca’nın Öz İnşaat-İş’in başına oturtulması, Hizmet-İş Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Kütükçü’nün Öz Maden-İş’in başına geçmesi, Hizmet-İş Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Ömer Yılmaz’ın Öz Güven-Sen’e genel başkan yapılması, Medya-İş’e yapılan operasyonla muhalif genel başkanın tasfiye edilmesi, Öz-İş Genel Başkanı Sedat Sevinç’i tasfiye girişimi buna örnek gösteriliyor. Üye sayıları 100 bini aşan Öz-İş, Öz Orman-İş, Öz İplik-İş, Öz Ağaç-İş ve Liman-İş sendikalarının bu durumdan rahatsız olduğu ifade ediliyor.

SİYASİLER DE İŞİN İÇİNDE

Sendikalara müdahaleden dolayı konfederasyonda mevcut genel başkan Mahmut Arslan ile Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan’ın karşı karşıya geldiği belirtiliyor. Eski Hak-İş Genel Başkanı olan AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu’nun Settar Aslan’ın yanında yer aldığı belirtilirken eski Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı olan 23. Dönem AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin ise Mahmut Arslan’ın arkasında durduğu ifade ediliyor.

MELİH GÖKÇEK İŞ BAŞINDA

Öz-İş Sendikası Genel Başkanı Sedat Sevinç’i tasfiye girişiminde o dönem görevde olan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de rol aldığı ileri sürülüyor. Öz-İş Genel Kurulu’na üç ay kala Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketi Anfa Güvenlik’te çalışan 3 bin güvenlik görevlisinin Öz-İş’e üye yaptırıldığı, Gökçek’in kendisine yakın bir ismin sendika başkanı olmasını istediği belirtiliyor. Ancak mevcut genel başkan Sedat Sevinç’in müdahalelere rağmen seçimi kazandığı belirtilirken Gökçek’in seçim sonuçları nedeniyle Mahmut Arslan’ı azarladığı iddia ediliyor.

Gökçek’in daha sonra 3 bin kişiyi istifa ettirip, destek olduğu Hak-İş’e bağlı Öz Güven-Sen’e yönlendirdiği öne sürülüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve Hizmet-İş Sendikası Ankara 5 No’lu Şube Başkanlığı yapmış Ömer Yılmaz’ın Öz Güven-Sen’de genel başkan olması ise dikkat çekiyor.

ulusal.com.tr

Restoran Çıtır Usta iflasını istedi iddiası Ekonomi Yargıtay açıkladı! Bankalar kredi masraflarını iade mi edecek? Ekonomi Brent petrolün varil fiyatı 67,81 dolar Ekonomi Dolarda son durum (4 Nisan 2018 dolar fiyatları) Ekonomi