Başkanlık dayatmasında yeni süreç

Meclis'i yetkisiz bırakacak Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyondan geçen teklif, Genel Kurul'a sevk edilecek. Teklifin, referanduma götürülebilmesi için en az 330 evet oyu gerekiyor. Ancak, teklif üzerinde uzlaşan AKP ve MHP'de fireler gündemde

Abone ol

AKP'nin, mevcut Anayasa'nın demokratik ve hukuk devleti maddelerine aykırı olarak düzenlediği Anayasa değişikliği teklifinde yeni aşamaya geçilecek.

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen 18 maddelik başkanlık sistemi teklifi, Meclis Genel Kurulu'na sevk edilecek. AKP görüşmelerin 3 Ocak'ta başlamasını hedefliyor.

Teklifin önce maddeleri, sonra tümü üzerinde görüşmeler yapılacak. AKP, bakan ve milletvekillerinden 3 Ocak ila 31 Ocak tarihleri arasında Genel Kurul'da olacak şekilde programlarını yapmasını istedi. CHP ise parti görüşlerini açıklaması için deneyimli olduğu gerekçesiyle Antalya milletvekili Deniz Baykal'ı konuşturacak.

Görüşmelerin ardından da oylamaya geçilecek. Teklif, en az 330 milletvekilinin evet oyuyla referanduma götürülebilecek. Oylamada 367 çıkması durumunda ise halkoyuna ihtiyaç yok. Ancak AKP, 367 çıktığı takdirde de referanduma gideceğini açıklamıştı.

330 için 316 sandalyeli AKP'ye fire olmaması durumunda 14 milletvekilinin daha oyu gerekiyor. Bu noktada MHP devreye girecek. Ancak kulislere AKP ve MHP'den ciddi fireler olacağı konuşuluyor.

39 vekili bulunan MHP'de şu ana kadar 5 milletvekili teklifi reddettiğini açıkladı. Bu sayının 20'e ulaşabileceği konuşuluyor. AKP ile MHP'nin toplam vekil sayısı 355. Bu vekillerden 26'sının hayır oyu vermesi, teklifin rafa kalkmasını sağlayacak.

AKP ve MHP'nin fire endişesi nedeniyle vekillere yakın takip uyguladığı da kulislere yansıyan bilgiler arasında.

ulusalkanal.com.tr

İstanbul bebek sahiline yapılması planlan otopark semt sakinlerinin tepkisine neden oldu Gündem İstanbul Kadıköy'de inşaat iskelesi devrildi Gündem Polislerin atamayla ilgili bireysel başvurusuna ret Gündem Yılbaşında emniyet tedbirleri Gündem