AK Parti'den kapsamlı yasa hazırlığı

Ak Parti seçim barajı, yeni ittifak modelleri ve daraltılmış bölge gibi konuların yer aldığı bir yasa hazırlığı yapıyor. Barajın yüzde 5'e indirilebileceği de kulislerde konuşuluyor. Seçimden önce de ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği öne sürülüyor.

Abone ol

Seçime ve baraja yönelik yeni bir kanun taslağı hazırlanıyor.

Bir süre önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nda değişiklik tartışmaları başladı. Ak Parti, planlanan değişiklikleri kapsamlı ve geniş bir çalışmaya dönüştürmeye karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Ak Parti’de kurulan komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. Çalışmalar yaz ayları boyunca sürecek. Yeni yasama dönemine hem siyasi partiler hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getirilecek.

Paket ile yapılan önemli çalışma seçim barajı konusunda olacak. Hürriyet gazetesinin haberine göre ittifak uygulamasının seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılıyor. Barajın, ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor.

Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5’e inecek. Böylelikle ittifakta bulunsa dahi yüzde 5’ten az oy alan partilerin Meclis’e girmesi engellenecek.

Tartışılan başka bir konu ise ittifaklar olacak. İttifak yapısının aynen kalabileceği gibi seçimden önce ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği de öne sürülüyor.

Yeni düzenlemede daraltılmış bölge de yer alacak. Ak Parti, metropollerdeki seçim bölgelerinin sayısını arttırmayı planlıyor.

Ayrıca 400 maddeyi bulan Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları sadeleştirilecek ve yaklaşık 200 maddeye indirilecek.

ulusal.com.tr

Mali Müşavirlere dava açıldı Gündem TZOB kalabalık şehirlerden göç başladığını açıkladı Gündem Şehit İsmail Anayurt, son yolculuğuna uğurlandı Gündem Şadi Çağlayan'ı kaybettik Gündem