Afetlerdeki ağır bilançonun nedeni plansız yapılaşmaya karşı uyarı
Afetlerdeki ağır bilançonun nedenlerinden biri de plansız kentleşme. Özellikle sel yatakları üzerindeki yapılaşma felaketlere neden oluyor. Uzmanlar tam da bu noktada uyarılarda bulunuyor. Bölgesel kalkınma planları ile kıyılardaki yoğunluğun azaltılması gerektiği vurgulanıyor.
Kastamonu, Sinop ve Bartın'da plansız yapılaşma nedeniyle bilanço giderek ağırlaşıyor.
Uzmanlar özellikle sel yatakları üzerindeki yapılaşmaya karşı uyarılarda bulunuyor. Şehir ve Bölge Planlama uzmanı, Prof. Dr. Çağatay Keskinok, üretim odaklı şehir planlamasının önemine dikkat çekti:
- Kırsal boşalıyor, nüfus iç bölgelerdeki kentsel yerleşimlerden kıyılara akıyor. Bölgesel kalkınma planları ile kıyılardaki yoğunluk azaltılmalı. Yaşadıklarımız şehir planlaması açısından da üretimi desteklemeyen politikaların bir sonucu.
Keskinok, sel yatakları üzerinde yapılaşmanın felaketlere neden olduğunu vurguladı. Afet risklerinin azaltılması için felaketlerin olmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti:
- Kısa erimli çözümler uğruna, uygun olmayan alanları yerleşime açıyor, ekosistemi bozuyoruz. Doğaya aykırı düzenlemeler yapıyoruz. Karadeniz’de seller her zaman vardı. Ancak yapılaşmanın artması belli alanlara yoğunlaşma bu selleri afet boyutuna taşıyor. Belirli merkezler aşırı büyüyor. Kırı boşalttık, Karadeniz’in kıyı ekolojisini bozduk, kıyıları, dereağızlarını dere yataklarını doldurduk. Emlak ve çıkar uğruna Türkiye’nin insan kaynağını, iktisadi değerlerini yitirmemek için bütün bunları düşünüp şehirler özelinde planlama yapmamız gerekiyor.
Keskinok, diğer doğal afetler için de uyarılarda bulundu:
- Yalnızca sel değil orman yangınları, deprem gibi afetlere karşı da önlem almak durumundayız. Sadece burası değil, Karadeniz ve diğer bölgelerde dere yataklarının çevresini yapılaşmaya kapatmak ve yeşil alan olarak planlamak ve korumak gerekiyor.