Ulusal kurtuluş mücadelesinin kıvılcımı, İzmir'in kurtuluş günü kutlu olsun

Mustafa Kemal Paşa Başkomutanlığı'ndaki Türk Orduları düşmanı İzmir'den kovduğu gün bugün. Emperyalizme karşı verilen ilk kurtuluş mücadelesiydi. Mazlum milletler örnek oldu. 1919'da başlayıp 9 Eylül 1922'ye kadar sürdü. Tarihçi Yaşar Aksoy Milli Mücadele yıllarını ve İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunu Ulusal Kanal'a anlattı.

Abone ol

9 Eylül İzmir’in emperyalist güçlerden kurtuluşunun 92. Yıl dönümü…

Yıl 1919, Mayıs ayının 5'inci günü...Paris Barış Konferansı toplanır.

7 gün boyunca süren konferans 12 Mayıs 1919'da sona erer. Emperyalist devletler bir araya gelerek İzmir'i işgal etme kararı alır. İşgal için Yunanistan görevlendirilmiş, İzmir sizindir denilmişti...

Sadece Yunan ordusunu değil, emperyalist devletler de birliklerini görevlendirir Türkiye'ye.

Kurtuluş Savaşı'mız Mustafa Kemal Paşa Başkomutanlığı'ndaki ordularımızın ve kahraman mehmetçiğimizin büyük taarruzu ile zafere ulaşır.

İzmir’in kurtuluş sabahı... Tarih 9 Eylül 1922. 5'inci Süvari kolordusuna bağlı 3 tümen, Türk ordusunun önünde İzmir’e doğru akıyordu. 14. Süvari tümeni Menemen, Karşıyaka’ya, 1. ve 2. Tümen ise Bornova tarafından ilerliyordu. Teğmen Ali Rıza Akıncı, Yüzbaşı Şerafettin İzmir ve Teğmen Hamdi Yurteri, Hükümet Konağı'nda Türk bayrağını göndere çekti.

İşte hükümet konağına dikilen Türk Kadını'nın elleriyle işlediği bayrak.

İzmir'in kurtuluşunun 92'inci yıldönümü büyük milletimize kutlu olsun.

ulusalkanal.com.tr

İstanbullu veliler: Okuluma dokunma Gündem Tüm Yerel-Sen bir yaşını doldurd Gündem Erdoğan ve Davutoğlu protesto edildi Gündem 'Tarihte darbeye teşebbüsten yargılanan ilk taraftar grubuyuz' Gündem