Türkiye ile İran arasında ''şiir'' gerilimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'deki Zafer Geçit Töreni'nde okuduğu Aras şiiri İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir anda gerilmesine neden oldu. İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Tahran Büyükelçisini çağırdı. Ankara da bu adıma İran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak yanıt verdi. İran'da sosyal medya üzerinden büyüyen tepki gazete manşetlerine taşındı. Türkiye'nin Tebriz Konsolosluğu önünde ise protesto eylemi vardı.
''Aras'ı ayırdılar, Kum ile doldurdular;
Ben senden ayrılmazdım; Zor ile ayırdılar.
Ay Lâçin, can Lâçin; Men sene kurban Lâçin"
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Zafer Geçit Töreni'nde okuduğu bu şiir Tahran tarafından ''toprak bütünlüğüne tehdidi'' olarak algılandı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi. ''Kimse Erdoğan'a, Bakü'de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran'ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş'' ifadelerini kullandı.
İran basınında Erdoğan'ı hedef alan manşetler ardı ardına sıralandı. İran meclisinden milletvekilleri de Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarda bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs'ü bakanlığa çağırdı. Ankara ise İran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak karşılık verdi.
İran Büyükelçisi Ferazmend'e, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in tweet'ine, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ün İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik ''mesnetsiz iddiaların'' ortaya atılmasına ve böylece İran'da Türkiye'ye yönelik ''nefret kampanyasının açılmasına'' tepki dile getirildi.
Türkiye’nin Tebriz konsolosluğu önünde de protesto eylemi vardı.
İran'dan gelen açıklamalara AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yanıt verdi. Çelik paylaşımında, ''Haddini aşan İranlı siyasetçiler Cumhurbaşkanımız hakkında konuşurken saygılı olmalıdır. İran'ın zor zamanlardaki dostu Cumhurbaşkanımıza saldıranlar, kendi ülkelerinin düşmanlarını sevindiriyorlar'' ifadelerini kullandı.
Okunan şiirin yanlış yorumlanması ile İran Dışişleri Bakanı tarafından başlatılan tepki kampanyası büyüyerek devam ederken basında ve İran kamuoyunda, Erdoğan ve Aliyev tarafından Rusya'nın da ortak kararı ile İran'ı da kapsayan 6'lı platform açıklaması tek satır yer almadı.
Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve hatta Ermenistan'ı da içerisine alacak bölgesel ekonomik ve siyasi birlik kurulması görüşü ''şiir krizi'' nedeni ABD ambargoları ile mücadelede ekonomik anlamda köşeye sıkışmış olan Tahran’da gündeme gelmedi.