Siirt'in meşhur Pervari balı: Hasat başladı

Siirt'te arıcılar, doğal yöntemlerle ürettikleri Pervari balının değerinde satılamamasından şikayetçi. Üreticiler, sahte bala karşı da vatandaşları uyardı.

Abone ol

Siirt'de 2 bin 300 rakımlı Çemikare Yaylasında el değmeden doğal yöntemlerle üretilen Pervari balının hasadı başladı. Ancak üreticiler ürettikleri balın değerinde satılamadığını söylüyor.

Arı kovanları Çemikare Yaylasında, ışık görmeyecek şekilde üstleri kapalı bırakılıyor. Hasat zamanı gelince üzeri açılıyor. Neredeyse 100 yıldır bu kovanlarla hakiki Pervari balı elde ediyorlar.

En büyük sıkıntıları da piyasa sunulan sahte ballar. Pervari Bal Kooperatifi Başkanı Orhan Korkusuz, Pervari balı adı altında satılan sahte balın fiyat kırdığını söylüyor. Üreticilerin bu sahtekarlığın önüne geçilmesini istiyor. Üstelik kendileri,sahte balın önüne geçebilmek için bir araya gelip, kooperatif kurdu ve üretime başladı.

Balın hasat zamanı ekim ayının 20'sinde başlıyor, kasım ayının sonlarına kadar devam ediyor. Üreticiler, bu tarihlerden önce piyasaya çıkan Pervari balının sahte olacağını söylüyor.

Dedelerinden kalma yöntemlerle Pervari'de asırlardır bal üretimi yapıyorlar. Ballarının daha da değer kazanmasını bekliyorlar.

İstanbullular yeni tasarımı seçti Yurt Dokuz Eylül üniversitesi 'nden Izmır depremi raporu Yurt Erenköy gazisi Sabit son yolculuğuna uğurlandı. Yurt Hatay İskenderun'da ayakkabıcılar festival sayesinde nefes almak istiyor Yurt