Merkel duyurdu: Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen zirve sona erdi. Zirve sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel kameralar karşısına geçti. Merkel, kapsamlı bir plan konusunda anlaşıldığını bildirdi. Ardından 55 maddelik, "Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi" açıklandı. Kalıcı ateşkes için öne çıkan hususların izlenebilmesi için ise bir komite kurulacağı bildirildi.

Abone ol

Libya konulu Berlin zirvesi sona erdi. 12 ülkeden lider ve temsilci kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması hedefi ile Almanya'nın Başkenti'nde toplandı. Libya'daki taraflar da görüşmeler için Berlin'deydi.

Zirve sonucuna göre tüm taraflar, çatışmanın taraflarına askeri destek vermeme, Libya'nın iç işlerine karışmama ve silah ambargosuna uyma taahhüdü verdi.

Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından Almanya Başbakanı Merkel, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guetterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heik Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Salame kameralar karşısına geçti.

Merkel, sürecin zor olduğunu ancak Seerac ve Hafter'in masa başına oturmasının kalıcı ateşkes için önemli olduğunu vurguladı. Birleşmişm Milletler Genel Sekreteri de "siyasi çzöüm" vurgusu yaptı.

Guetteres, komitenin önümüzdeki günlerde Cenevre'de toplanabileceğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı da komite'nin Birleşmiş Milletler himayesinde olacağını bildirdi.

Zİrveye ilişkin basın toplantısının ardından Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Bildirgede toplam 55 madde sıralandı. Bu maddeler, "ateşkes", "silah ambargosu", "siyasi sürece dönüş", "güvenlik alanında reformlar", "ekonomik ve finansal reformlar" ile "uluslararası insani hukuk ve insan haklarına saygı" başlıkları altında sıralandı.

LİBYA SONUÇ BİLDİRGESİ

- "ateşkes" başlığı altında, 12 Ocak'tan bu yana şiddetin belirgin şekilde azalması ve 13 Ocak'ta Moskova'da ateşkes anlaşmasına gidecek süreci başlatmayı amaçlayan görüşmeler ve diğer uluslararası inisiyatiflerin memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

- "Siyasi sürece dönüş" bölümünde, Faal bir Başkanlık Konseyi kurulması ve Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan tek, birleşik, kapsayıcı ve etkili bir Libya hükümeti kurulması istendi.

- Metnin "silah ambargosu" bölümünde, BM'nin 2011 yılında alınan ilgili kararlarının kesin surette ve tam anlamıyla uygulanması tebliğ edildi.

- Güvenlik alanında reform” başlığı altında Kuvvetin meşru kullanımında devlet tekelinin yeniden sağlanması" çağrısında bulunuldu.

- "Ekonomik ve mali reform" başlıklı bölümde Aralarında Libya Merkez Bankasının, Libya Yatırım Otoritesinin, Ulusal Petrol Şirketinin ve Teftiş Bürosunun da yer aldığı ülkenin egemen kurumlarının bütünlüğünün, birliğinin ve yasal yönetiminin korunmasının önemine dikkat çekildi.

- "Uluslararası insani hukuka ve insan haklarına saygı" başlığı altında da -/// Taraflara sivilleri, havalimanları dahil sivil altyapıyı korumaları çağrısı yapıldı.

Bu kapsamda, öngörülen hususların hayata geçirilmesi için Uluslararası Takip Komitesi kurulacak. Birleşmiş milletler Himayesinde çalışacak komite, ayda bir toplanacak. Alt düzey uzman çalışma grupları ise ayda ki kez biraraya gelecek.

ulusal.com.tr

Libya'da ateşkes olacak mı? Dünya Dışişleri Bakanı İtalya ve ABD'li mevkidaşları ile görüştü Dünya Avustralya'dan yağmur sevinci Dünya Irak Meclisi'nin kararı IKBY'yi de kapsıyor Dünya