Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Soma’ya gidiyor

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Soma’ya bir heyet gönderme kararı aldı. Konfederasyon işçi ölümlerinin temel nedeni olarak özelleştirmeyi gösterdi.

Abone ol

Soma faciası yanızca Türkiye değil uluslararası emek örgütlerinin de gündeminde. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 3'üncü kongresinde Soma faciasını değerlendirdi ve Soma'ya bir heyet gönderme kararı aldı.

"Soma’da İş Cinayeti” başlığını taşıyan kongre kararında çarpıcı veriler de yer aldı. Kongrede, Türkiye'de 2013'ten bu yana 13 bin madencinin yaralandığı, 2000 yılından bu yana ise 1308 işçinin "öldürüldüğü" ifade edildi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, iş cinayetlerinin nedeni olarak özelleştirme ve taşeronlaşmayı gösterdi.

Kazalar, işletmenin karının artırılması için uyugulanan politikaların ve tüm risklerin, işçilerin üzerine kaydırılmasını bir sonucudur. Maden işkolunun özelleştirilmesi ile işyeri güvenliğinde hızlı bir düşüş olmuştur. Söz konusu düşüşün temel nedenlerinden biri yaygın biçimde kullanılan taşeron sistemidir.

Kabinede faiz çatlağı Ekonomi İlk buğday hasadı sona erdi Ekonomi Taşeron ağı her yeri saracak! Ekonomi Şantiyede ölüm! İşçiler ayaklandı! Ekonomi