MB'den ihtiyatlı karar

AKP hükümetinin "Faiz indirin" baskısına maruz kalan Merkez Bankası, faizleri 50 puan aşağı çekti. İndirimle bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.25 olarak belirlendi. Ancak bu karar Merkez Bankası'nın kalıcı faiz indirimi için ikna olduğu anlamına gelmiyor.

Abone ol

Ekonomi politikaları konusunda AKP hükümetiyle ters düşen Merkez Bankası faiz indirimine gitti. Para Politikası Kurulu, piyasa faizlerine paralel bir indirimle bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.75’ten yüzde 8.25’e çekti.

Merkez Bankası hükümetin "faiz indirin" baskısının ardından bu kararı aldı. Peki, bu indirim kalıcı mı?

Bu sorunun yanıtı faiz koridorunun üst sınırı anlamına gelen marjinal fonlama oranlarında gizli. Banka, marjinal fonlama oranını yüzde 12'de sabit tuttu. Uzmanlar bu kararın "Merkez Bankası'nın faizde kalıcı bir indirim seyrine henüz ikna olmadığı" şeklide yorumluyor.

Merkez Bankası'nın ihtiyatlı tavrı, karardan sonra yaptığı açıklamaya da yansıdı. Açıklamada, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği vurgulandı.

Öte yandan, Türkiye’nin toplam kısa vadeli dış borç stoku, Mayıs ayı sonu itibarıyla ilk kez 130 milyar doları aştı. Merkez Bankası verilerine göre, Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2013 yıl sonuna göre yüzde 1'lik artışla 130 milyar 625 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ulusalkanal.com.tr

İşçiler üretimi durdurdu! Ekonomi Deva fabrikasında direniş sürüyor! Ekonomi Madenci TTK'ya yürüdü Ekonomi KESK'te yeni yönetimin ilk mesajı ne oldu? Ekonomi