Doğu Akdeniz'de savaş oyunları

Suriye savaşında son kozlar paylaşılırken bir çok ülke Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını arttırıyor. Türkiye'nin güneyi yabancı ülkelerin cephaneliğine dönüştü. Peki Akdeniz'de hangi ülkenin kaç savaş gemisi var? İşte bu sorunun yanıtı.

Abone ol

Hem zengin enerji yatağı hem de jeostratejik konumuyla iştah kabartan Akdeniz suları fırtınalı... Zira, Suriye savaşı sona ererken denklem dışı kalmak istemeyen ülkeler özellikle Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını arttırıyor. Her geçen gün Akdeniz'de sular biraz daha ısınıyor. Peki bölgede hangi ülkenin kaç askeri gemisi mevcut?

ABD'nin Akdeniz'de destroyer adı verilen orta çapta toplarla donatılmış 4 savaş gemisi ve 2 denizaltısı bulunuyor. Destroyer savaş gemileri 400 Tomahawks füzesi taşıyor. Buna ek olarak kruz füzesi ile duyarlı füzeler taşıyan B-2 bombardıman uçakları ile yüzlerce Tomahawks füzesi taşıyan savaş gemisi USS Harry S Truman da Akdeniz'de.

ABD'nin USS Porter ile Kıbrıs'ın Larnaka açıklarındaki USS Donald Cook fırkateynlerini de olası bir saldırıya destek için hazır bekletiliyor. Ayrıca 150 seyir füzesi bulunan bir denizaltı da bölgede konuşlanmış durumda. 6. Filo da zaten ABD'nin Akdeniz'deki devamlı görev gücü.

İngiltere'nin bölgede bir denizaltısı var. Konumu gizli tutuluyor. Ayrıca HMS Duncan savaş gemisi de Akdeniz'de. İngiltere'nin Kıbrıs'ta Agrotur ve Dikelya adında iki üsü de bulunuyor.

Fransa da Akdeniz'de bir savaş gemisi bulunduruyor. Olası bir saldırıya Fransa'nın Rafael savaş uçaklarının da katılması bekleniyor.

Rusların Akdeniz filosu da bölgede bulunuyor. Doğu Akdeniz'de gövde gösterisinin başrolündeki iki destroyerden biri Rus donanmasının medar-ı iftiharı Tartus üssündeki en değerli kruvazör "Moskva". Slava sınıfı, Moskva adeta yüzen bir füze kalesini andırıyor. Çünkü güdümlü füze rampalarıyla teçhiz edilmiş durumda. Rusya'nın Karadeniz filosunun bayrak gemisi olan Moskva, Ukrayna ve Gürcistan krizlerinde operasyonel olarak fiili müdahalede ilk kullanılan gemi oldu.

Moskva'ya Suriye karasularında eşlik eden Amiral Grigoroviç fırkateyni de kendi sınıfındaki en yetkin füze bataryalarına sahip savaş gemisi. Ruslar, Hmyemim'deki hava üssünde bulunan S-400 füze savunma sistemini harekete geçirebilir. Denizde ise Tartus'taki doklardan ayrılıp Suriye karasuları içerisinde devriye atan filoya Moskva kruvazörü önderlik yapabilir. Tartus deniz üssü Rusların elinde.

Bunların yanı sıra İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın da bölgede askeri gücü bulunuyor.

Ve Türkiye... Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Doğu Akdeniz’e yerleşmeye çalışan ABD, İngiliz ve Fransız donanmasına karşı 2 denizaltı ve 14 savaş gemisiyle bölgede. Doğu Akdeniz'de Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 ila 3 fırkateyn ile 2 ila 3 korvet, bir ila 2 denizaltı, 2 ila 3 hücumbot ve 6 ila 7 karakol gemisi bulunuyor. Denizlerdeki hareketlilik Türkiye tarafından 7/24 izleniyor.

ulusal.com.tr

Görevi başında vefat eden polis memuru Mesut Çakıcı toprağa verildi Gündem Ertuğrul Kürkçü hakkında "zorla getirme" kararı Gündem Dört bakandan önemli açıklamalar Gündem Tartışma yaratan seyyar tuvaletle ilgili açıklama geldi Gündem