Meclis Başkanı 3. turda seçilemezse ne olacak?

4 partide kendi adayını destekleyince ilk iki tur oylamada TBMM'nin yeni Başkanı seçilemedi. Meclis Başkanlık düğümü bugün yapılacak 3 ve 4. tur oylamalarda çözülecek. Başkanlık seçimi, koalisyon hükümeti mi kurulacak erken seçime mi gidilecek sorusunun da ipucunu verecek.

Abone ol

TBMM'nin yeni Başkanı dün yapılan oylamalarda seçilemedi. CHP, ilk turda 5, ikinci turda 3 fire verdi. MHP ve HDP adayları ise ilk turda, partilerinin vekil sayısından 1'er oy fazla aldı.

En yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal'ın yönettiği oturumda parti liderleri gruplarının en ön sırasında kendi adaylarıyla yan yana oturarak destek mesajı verdi. Milletvekilleri, kabinlerde gizli oy kullandı.

Partiler beklendiği gibi ilk iki turda adaylarının arkasında durdu. Oylamaya 550 milletvekilinden 545'i katıldı. İlk turda AKP'li İsmet Yılmaz 256, CHP'li Baykal 125, MHP'li İhsanoğlu ile HDP'li Fırat 81'er oy aldı. 2 oyun boş çıktığı seçimlerde Baykal oy kullanmadı. AKP'den 2, CHP ve HDP'den de 1'er vekilde seçime katılmadı.

İlk turda CHP 5 fire verdi. Bunlardan 2'si boş oy olarak kullanıldı. CHP'den iki oy HDP adayı Fırat'a ve bir oy da MHP adayı İhsanoğlu'na gitti.

İkinci turda Yılmaz'a 256, Baykal'a 128, İhsanoğlu ve Fırat'a 80'er oy çıktı. Bu turda CHP'den sadece Baykal oy kullanamadı. Bu durumda 132 sandalyeli CHP'den Baykal'a, 3 oy gitmemiş oldu. Bu oylardan ikisinin HDP'ye gitti. 1 oy da boş çıktı. 2. turda HDP'de 2 eksik vardı.

İlk iki turda hiçbir adayın 367 oya ulaşamadığı başkanlık yarışı bugün sona erecek. 3 ya da 4. turda Başkan seçilmiş olacak. Oylama saat 15'te başlayacak. Salt çoğunluk gereken 3. turda da yine her partinin kendi adayını desteklemesi bekleniyor.

Partilerin milletvekili sayısına dikkate alındığında Yılmaz ve Baykal'ın 4. tura çıkması bekleniyor. Bu durumda yeni başkanı MHP ile HDP'nin oyları belirleyecek. Başkanlık seçiminde 3. turda en çok oyu alan iki aday, 4. turda yarışacak.

ulusalkanal.com.tr

Hakkari'den acı haber: 2 Şehit Gündem Rennan Pekünlü aynı konuyla ilgili ikinci kez hakim karşısında Gündem Partilerden Meclis Başkanlığı açıklaması Gündem Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Savaş yorumu doğru değil Gündem