Oltu taşı tespihleri dünyaya satılıyor

Erzurum’da adını ilçesinden alan Oltu taşı, yerin metrelerce altından bin bir emekle çıkarılarak sanat eserlerine dönüştürülüyor. Tespih ve takı yapımında kullanılan Oltu taşı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Abone ol

Erzurum’un Oltu ilçesine özgü Oltu taşından yapılan tespihlere son yıllarda yurtdışından talep oldukça arttı. Halk arasında “Kara elmas”, “Siyah inci” ve “Siyah altın” olarak da adlandırılıyor.

Oltu taşı, ilçedeki dağlarda bulunan maden yataklarından köylülerin saatler süren emeği sonucu zorlu şartlarda çıkarılıyor. Ardındansa kent merkezindeki atölyelerde usta ellerin marifetiyle birer sanat eserine dönüştürülüyor.

31 yaşındaki Kadir Çelebi, namı diğer “Nakkaş Kadir” de mesleğe 8 yaşında babasının yanında çıraklıktan başlamış. Şimdi kurduğu küçük atölyesinde dikkat ve ince işçilik isteyen tespihleri üretiyor.

1 ayda ancak 2 ya da 3 tespih tamamen hazır hale geliyor. Nakkaş Kadir, bu tespihleri 10 bin ila 100 bin lira arasında yurt içi ve yurt dışından müşterilerine ulaştırıyor.

Kadir ustayı en çok zorlayan eseri ise 48 saatte tamamlanmış.

Tespih severlerin koleksiyonlarında mutlaka istediği özel Oltu taşı tespihlere isteğe göre 24 ayar altın, pırlanta, yakut ve zümrüt işlemeleri de yapılabiliyor.

Son 50 yılın en sıcak 6. ağustosu yaşandı Yurt Çanakkale'de koluna taş bağlanarak denize bırakılan caretta caretta kurtarıldı Yurt İBB'den toplu ulaşımla ilgili yeni karar Yurt İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 10 kişi gözaltına alındı Yurt