Maliye’de skandal! Vergiler F tipi örgüte aktarılmış

Maliye Bakanlığı’ndaki F tipi ekibin, vergi affı dönemlerinde mükelleflere kolaylık sağlayarak, F tipi okullara bağış yaptırdığı ortaya çıktı. Böylece devlete ödenmesi gereken vergiler F tipi örgüte aktı

Abone ol

Maliye Bakanlığı’ndaki F tipi ekibin, vergi affı dönemlerinde mükelleflere kolaylık sağlayarak, F tipi okullara bağış yaptırdığı ortaya çıktı. Böylece devlete ödenmesi gereken vergiler F tipi örgüte aktı

Devlete ödenmesi gereken vergilerin “himmet” olarak F tipi örgüte aktarıldığı belirlendi.

Emniyetteki hakimiyetleri sırasında büyük şehirlerde uyuşturucu, kumar, fuhuş gibi yasadışı işler yapanları haraca bağlayıp aldıkları parayı “merkez”e aktaran F tipi örgütün bir para kaynağı daha ortaya çıktı.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre devlete ödenmesi gereken vergiler F tipi örgüte aktarıldı. Vergi Usul Yasası’ndaki takdir hakkına ve af dönemindeki “uzlaşma”lara dikkat çeken kaynaklar yaşananları şöyle anlattı:

ADINA ‘HİMMET’ DENİLDİ

“Gelir İdaresi Başkanlığı’ndaki ve Maliye Bakanlığı’nın diğer birimlerindeki F tipi ekip, hem vergi affı dönemlerinde, hem de normal dönemlerde F tipi örgüte büyük kaynaklar aktardı. Uzlaşma görüşmelerinde mükelleflere F tipi örgütün okulları adres gösterildi. İsmi verilen okullara bağış yapmaları istendi. ‘Himmet’ adı verilen bu bağışı yapanlara gerekli kolaylık sağlandı. Bu rakamlar öyle 50-100 bin liralık bağışlar değil. Milyonluk bağışlar. Mükellef devlete vereceği vergiyi F tipi örgütün okullarına verdi. Bu işten hem mükellef hem de F tipi örgüt karlı çıktı. Kaybeden devlet oldu.”

İSPATLANABİLİR

Kaynaklar, F tipi okullara yapılan bağışın daha sonra örgütün diğer birimlerine kaydırıldığı haberini aldıklarını ifade ettiler. Bu tür bağışların kayıtlarının bulunabileceğine de dikkat çeken kaynaklar, F tipi okullara bağış tarihleriyle vergide uzlaşma tarihleri karşılaştırılınca her şeyin ortaya çıkacağını bildirdiler. Vergi affı dönemlerinde F tipi okullara yapılan bağışların incelenmesi halinde de önemli verilere ulaşılabileceğine dikkat çeken kaynaklar, “Gerçi minareyi çalan kılıfını da hazırlamıştır. Kayıtlar imha edilmiş olabilir. Özellikle bazı bağışlar için çift evrak kullanıldığına ilişkin ihbarlar vardı. Ama ne olursa olsun bir açık vermişlerdir. Birkaç kişiye ulaşılırsa arkası çorap söküğü gibi gelir” diye konuştular.

KONUŞACAK ÇOK KİŞİ VAR

Maliye Bakanlığı’nda bakan dahil bütün üst düzey bürokratların bu işten haberdar olduğunu ifade eden kaynaklar şu bilgileri aktardı:”O dönemler F tipi örgütün hükümetle içli dışlı olduğu dönemlerdi. Birlikte hareket ediyorlardı. Üst düzey yöneticiler mevkilerini korumak için örgütün bütün yasa dışı işlerine göz yumdular. ‘Maliye Bakanlığı cemaatin vergi memuru oldu’ eleştirilerine kulak tıkadılar. Ne zaman ki Hükümetle araları bozuldu, engellemeler başladı. Ama yapılanlarla ilgili tek soruşturma açılmadı. Soruşturma açılırsa bakanlıkta konuşacak çok kişi var. Herkes her şeyi biliyor.”

MALİYE’DE F TİPİ OPERASYON

Son dönemde Maliye Bakanlığı’nda F tipi elemanlara yönelik çok sayıda operasyon yapıldığını belirten kaynaklar şu bilgileri de verdiler: “Başbakan (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ın talimatı sonrasında bakanlıkta özel bir ekip kuruldu. Şube Müdürü üstündeki tüm F tipi personel belirlendi. Çalışma yapılırken Kamu İhale Kurumu’nda açık verildi. F tipi örgüt olayı dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ihbar etti. Buna rağmen bakanlıkta ciddi görevden almalar oldu. Bir tek Teftiş Kurulu kökenlilere fazla dokunulmadı. Bir de bu vergi ekibi hala görevde. Yukarıdan bazı kişilerle ortak işler de yaptıkları için dokunulamıyor. Ama kurumda F tipi örgütle uğraşan ekibin hepsine bir kulp takılmış durumda. İhbar mektuplarıyla bel altı vuruşlar yapıldı.”

‘KOLAYLIK’ SÜRÜYOR

Bütün bu gelişmelere rağmen Maliye’de hala F tipi işadamlarına “kolaylık” gösterenler olduğu ifade ediliyor. Eskisi gibi “şu okula bağış yap” denilmediği ancak F tipi örgüte mensup işadamlarına yol gösterildiği bildiriliyor. Bu durum Maliye’de, “bazı bürokratlar inisiyatif kullanıyor” şeklinde izah ediliyor.

Aydınlık

Tüm faaliyetler durduruldu! Gündem Bu illere dikkat! Sağanak yağış geliyor! Gündem CHP’de delegenin de umudu kalmadı Gündem Asansördeki kaderimiz Gündem