Barolara ilişkin kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Çoklu baroyu hedefleyen kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif ile 5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Teklifin 9 Temmuz’da Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.

Abone ol

Baroların yapısında değişiklik yapacak olan kanun teklifi, Adalet Komisyonu’ndan geçti.

Çoklu baro kanun teklifi, 3 Temmuz’da Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Ak Parti ve MHP gruplarının hazırladığı teklif üzerindeki son görüşmeler, 5 Temmuz akşamında geç saatlere kadar sürdü.

İktidar ve muhalefet partisi, komisyonda görüşlerini bildirdi. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, baroların sahip olduğu gayrimenkullara ne olacağına ilişkin konuştu. Turan, "Birden fazla baro olursa da mevcut baronun tüm mülkiyeti devam edecek” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, kanun teklifi ile baroların bölünmesinin önünün açıldığını belirtti.

MADDELER

28 maddelik teklif ile 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek.

Her baro, en az 4 delege belirleyecek. Ayrıca barolar, her beş bin üye için ek bir delegeyle Türkiye Barolar Birliği(TBB) Genel Kurulu’nda temsil edilecek.

TBB delege seçimleri 2020 ekim ayının ilk haftasında yapılacak. Aynı tarihte tüm barolarda başkan, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyeleri de seçilecek. TBB Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı aralık ayında gerçekleştirilecek.

Ayrıca adli yardım bürosu, birden fazla baronun olduğu illerde eşit olarak temsil esas alınarak oluşturulacak. Büroda görevlendirme, o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak.

Teklifin 9 Temmuz Perşembe günü Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

Barış Pınarı Bölgesi'nde 2 PKK'lı etkisiz hale getirildi Gündem Türk-İş Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman: Sakarya’da 1999’u yeniden yaşadık Gündem Üretime dayalı fabrika talebi Gündem Suriye'nin kuzeyinde 2 PKK'lı öldürüldü Gündem