Üniversitede mollalar ders verecek!

Türkiye Uluslararası İslam Üniversitesi’ne 7 bin kadro ihdas edildi. Üniversiteye Suriye ve Sudan’dan kadrolar taşınıyor. Üniversite adına kurulan vakıf okul öncesinden liseye özel okullar açabilecek

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in gündeme getirdiği Uluslararası İslam Üniversitesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İstanbul’da kurulacak üniversitenin adı Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olacak. Üniversitede Arapça, Farsça, İngilizce eğitim verilebilecek. Üniversiteye vakıf kurma yetkisi de tanındı. Bu vakıf, İslam Üniversitesi’nin okul öncesinden liseye özel okullarını açabilecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam Üniversitesi için “İki yıl önce de Sudan’dan İhtisas Merkezlerimize hocalar getirdik. Gelen hocaların sayısını artırmayı hedefliyoruz” diye konuşmuştu.

TIP VE FEN BİLİMLERİ VAR

Üniversite sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, siyasal bilgiler, İslami ilimler, tıp, mühendislik ve mimarlık, bilgisayar ve bilişim fakülteleri ile sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitülerinden oluşacak. 3 bin 320’si akademik kadro olmak üzere toplam 4 bin 412 kadro ihdas edilecek.

YÖK kanununa göre üniversite rektörü 4 yıllığına atanıyor. Ancak İslam Üniversitesi’nin rektörü 5 yıllığına atanacak. Üniversite yönetimine, üniversitenin faaliyet alanları ile stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere, Üniversite Danışma Kurulu oluşturulacak. Bu danışma kurulunda başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıkları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üst yöneticileri yer alacak.

Üniversite Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurtiçi ve dı-şında fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birimler kurulabilecek. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, daha önce yaptığı açıklamada Balkanlardaki ve Türki Cumhuriyetlerdeki ilahiyat fakülteleri ve İslam Enstitülerini, buraya bağlamayı planladıklarını söylemişti.

GÜÇLENDİRME VAKFI’NA ARAZİ TAHSİSİ

6 ay içinde devlet eliyle üniversiteyi güçlendirme vakfı kurulacak. Vakıf yöneticilerini Bakanlar Kurulu belirleyecek ve vakfa 10 milyon TL bütçe verilecek. Üniversiteye 49 yıla kadar bedelsiz arazi tahsisi yapılabilecek. Vakıf; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, lise düzeyinde özel eğitim okulları açabilecek. Bu okullardaki eğitim faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni Güçlendirme Vakfı tarafından yürütülecek.

MOLLALAR DERS VERECEK

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dünyadaki uluslararası çapta 5 İslam üniversitesinin Müslümanların yaşadığı sorunları çözmekten uzak olduğunu söyleyerek Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin amacını şu sözlerle özetlemişti: “Buraların yetiştirdiği alimler, sorunları çözmek yerine birçok soruna neden oluyorlar. 2 ay kadar önce, Suriyeli 300 âlimle görüştük. İstanbul, Irak’tan, Suriye’den, Yemen’den âlimlerin geldiği bir şehir haline dönüştü. Biz de onlardan istifade etmek istiyoruz. İki yıl önce de Sudan’dan İhtisas Merkezlerimize hocalar getirdik. Gelen hocaların sayısını artırmayı hedefliyoruz.”

Aydınlık

Önkibar'dan Bahçeli'ye: Yanlış yaptım özür dilerim' diyebilecek misiniz? Gündem F tipi iddianamesi mahkemeye gönderildi Gündem Türk jetlerine taciz Gündem Elektrik kesintilerini protesto eden Vatan Partisi yöneticilerine soruşturma Gündem