ABD ve BM memnun

Irak petrolünde tansiyonu düşürecek anlaşma ile ilgili Amerika'dan ve Birleşmiş Milletler'den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki "atılan adımdan mutluluk duyuyoruz" dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Moon da Merkezi Irak hükümeti başbakanı Abadi ve Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Barza'niyi kutladı.

Abone ol

Merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracındaki anlaşmasını ABD ve Birleşmiş Milletleri değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için dün atılan adımdan mutluluk duyduklarını belirtti. Açıklamada, petrol ihracatı konusundaki anlaşmanın, kapsamlı bir çözüm yolunda ilk adım olarak değerlendirildi. Jen Psaki, “ Irak yetkilileri herkesin petrolden payını alacağı makul bir çözüm bulacaktır” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Moon da Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Haydar Abadi’yi kutladı. BM Genel Sekreteri, yazılı açıklamada, “BM Irak heyeti bu sürece destek vermeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Uzun süredir tartışma konusu olan Irak petrolü ile ilgili Irak merkezi hükümetinin ve kürt bölgesel yönetiminin 3 maddede anlaşmaya vardığı kamuoyuna yansıdı. Buna göre Irak Federal Hükümeti, Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacak. Kürt yönetimi, günlük 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç edecek. Bunların dışında anlaşmanın içeriği çok fazla yer almadı.

Barzani, birkaç gün içinde de bir heyet ile başkent Bağdat'a gidecek.

Kürt yönetiminin, 1 Ocak'ta boru hattıyla Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol gönderimine başlaması ve ardından 22 Mayıs'tan itibaren satışın gerçekleşmesi, Erbil yönetimi ile Bağdat arasındaki ilişkileri germişti.

Irak merkezi hükümeti Kürtlerin bütçeden alacağı payı keserek tepkisini ortaya koymuştu. Bağdat yönetimi petrolün yasa dışı satıldığını açıklamıştı.

ulusalkanal.com.tr

Kerry: Statüko değişmeyecek Dünya Almanya'da her 5 kişiden 1'i göçmen kökenli Dünya NSU tanığı Neo Nazi, çocuk tacizcisi çıktı Dünya Fransa'da ses bombası yasaklandı Dünya