Suudi Arabistan'da neler oluyor?

Suudi Arabistan’da dün gece son yılların en hareketli saatleri yaşandı... Hareketlilik Lübnan Başbakanı Hariri’nin istifası ile başladı. Önce Yemen’deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan’a füze fırlattı... Saldırının ardından Suudi Arabistan’da son yılların en büyük ‘Yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonu yapıldı... 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakan gözaltına alındı...

Abone ol

Hariri istifa etti, Husiler Riyad’a füze fırlattı, Suudi Arabistan’da son yılların en büyük operasyonu başladı.

Körfez’de bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş anlar yaşandı. Önce Lübnan Başbakanı Saad Hariri, istifa ettiğini açıkladı. İstifasını Suudi Arabistan’da açıklayan Haiıri, İran’ı ve Hizbullah’ı suçladı. Hariri’nin açıklamalarının ardından ise bölgede çarpıcı bir gelişme yaşandı.

İran destekli Şii milis gücü Husiler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a balistik füze saldırısı düzenledi. Suudi kaynaklarına göre füze, Riyad yakınlarındaki füze savunma sistemi sayesinde havada etkisiz hale getirildi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, kentin büyük bölümünden duyuldu.

Füze saldırısının ardından Suudi Arabistan’da flaş gelişmeler yaşandı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih, Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan görevlerinden alındı. Bu isimlerin füze saldırısını engelleyemediği için görevden alındığı iddia edildi.

Suudi ülkesindeki deprem bununla da sınırlı kalmadı. Kral Salman bin Abdulaziz, geç saatlerde 'Yolsuzlukla mücadele' yönünde bir dizi karar aldı. Yolsuzlukla mücadele komitesi kuruldu. Komite 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların tutuklanmaya başlandığı da iddialar arasında.

Uzmanlara göre operasyon ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın siyasi kontrolünü artırma hamlesi. Zira Kral Salman, 21 Haziran’da teamüllere uymayarak yeğeni Muhammed bin Nayif'in yerine taht adaylığı için oğlu Muhammed bin Selman'ı getirmişti. Bu hamlenin ardından kraliyet ailesi içinde gerginlikler çıkmıştı.

Lübnan Başbakanı Hariri’nin istifası sonrası bölgedeki hareketliliğe dikkat çeken uzmanlar, aynı zamanda operasyonların İran’ı bölgede saf dışı bırakmayı hedeflediği görüşünde. Bu açıdan da operasyona karşı Ankara'nın takınacağı tavır merak konusu.

İLK AÇIKLAMA GELDİ

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, son kararlarının hukukun üstünlüğüne güveni artırdığını ve ülkenin yatırım ortamını koruduğunu açıkladı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifa etti Dünya İsrail ordusu Suriye'ye girmeye hazırlanıyor Dünya İran Tahran'da Emperyalizmle Mücadele Günü kutlandı Dünya İspanya'da kriz sürüyor! Katalan lider için yakalama emri Dünya