ABD Türkiye'ye Hilal taktiği mi uyguluyor?

Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın Beyaz Saray ziyareti ile başlattığımız analiz haberimizin ikinci bölümünde büyük resmi biraz daha açıyoruz. Balkanlar'da oluşan yeni tablo sadece Sırbistan ve Kosova ile mi sınırlı? Olgular bütünü Türk-Amerikan savaşında nereye oturuyor? Haberimizde izleyelim.

Abone ol

Yeni dünya dengeleri içinde Türkiye, bir yandan Avrasya'daki yerini alırken diğer yandan da ABD'nin başını çektiği Atlantik planlarına karşı adeta 2. bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Açıkça ABD tarafından hedef haline getirilen Türkiye'ye karşı Mavi Vatan'da Fransa ve Yunanistan faaliyet halinde. Balkanlarda da ABD'nin yeni üsleri dikkat çekiyor. Yani ABD, Türkiye'yi bir yandan Doğu Akdeniz'de tehdit ediyor diğer yandan ise çevreleme için Balkan kartını açıyor.

Romanya'nın, Mihail Kogalnice Hava Üssü'nde, 3 bin civarında ABD askeri ve teçhizatı bulunuyor. Romanya parlementosunda karar 257 evet 1 hayır ve 29 çekimser oyla 10 yıl süreyle kabul edildi.

Bulgaristan'da da Yambol kentinde Bezmer Askeri Hava Üssü; Sliven'de Novo Selo Eğitim ve Tatbikat Alanı; Burgaz'da Aytos Askeri Lojistik Merkezi ve Türkiye sınırına diğer üslerden görece daha uzak bir konumda bulunan Plovdiv'de de Graf Ignatievo Hava Savunma Üssü kuruldu. ABD, bu anlaşmayla birlikte, 2500 askerini, sınırsız yetki ve dokunulmazlıkla söz konusu üslere yerleştirdi. Dikkat çeken nokta bütün bu üsler Bulgaristan'ın Türkiye sınırına yakın bölgelerinde yer alıyor.

Kosova Ferizaj'da kurulu dev bir ABD üssü de bulunuyor; "Camp Bondsteel" Üs,ABD'nin Balkanlar'daki askeri varlığının sembolü.Üssün, sadece Kosova'nın muhtemel Sırp saldırısına karşı kurulmadığı açık. Son Sırbistan-Kosova anlaşmasıyla muhtemel bir Sırp veya Rus saldırısı da engellenmiş oldu.

Türkiye'nin Balkanlar'da en etkili olduğu ülkelerden biri de Makedonya. Ancak Makedonya NATO üyesi yapılırken Yunanistan'a yakınlaştırıldı. Yunanistan ile 1991'de eski Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsızlığı ilan ettiğinden beri yaşadığı isim sorununu 2018'de imzalanan Prespa Anlaşması ile aşan Makedonya, geçtiğimiz günlerde NATO'ya katılım protokolünü imzaladı. Yunanistan da, Makedonya'nın NATO üyeliğiyle ilgili protokolü onayladı. Atina'nın bu hamlesi önemliydi, zira Makedonya'nın pakta üyeliği için, üye ülkelerin onayı gerekiyor. Sırbistan ile Kosova'nın arasının yapıldığı gibi Makedonya ve Yunanistan'ın da arası yapıldı.

Elbette Balkanlar'da Yunanistan ve Arnavutluk faktörü de var. Yunanistan'ın Türkiye sınırındaki Dedeağaç bölgesine yani Batı Trakya'ya Amerikan üssü kurulacağı bilinen bir olgu.

Son günlerde Arnavutluk ve Yunanistan arasında deniz sınır sorunu olarak duran 12 mil meselesi de çözüldü. ABD'nin baskısıyla Arnavutluk, Yunanistan'ın 12 mile çıkmasına ses çıkarmadı hatta olumladı. Üstelik iki ülke arasında Yunanlıların büyük bir Arnavut kıyımı yaptığı Çamerya sorunu ortadayken. Görüldüğü gibi son Sırbistan-Kosova anlaşması tek başına bir ekonomik anlaşma değil. İçinde ABD, İsrail ve Yunanistan'ın da bulunduğu Türkiye karşıtı saflaşma politikasının bir parçası.

HABER ANALİZ :TEOMAN ALİLİ

ulusal.com.tr

Reyhanlı saldırısının faili yakalandı Gündem Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları haklarını istiyor Gündem Adalet Bakanlığı: Karantina tedbirlerine uymamak ve salgınla mücadeleye engel olmak suçtur Gündem Türkiye ve İran'dan ortak bildiri Gündem