Türkiye'den Yunanistan, ABD ve Fransa'ya yanıt

Türkiye, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi'nde tehdit oluşturan ABD ve Fransa yığınağına karşı 15 günde üst üste 4 tatbikat yapacak. Yunanistan'ın ABD ve Fransa'ya güvenerek yaptığı ihlallere yalnız NAVTEX ile değil "Donanma" ile karşılık verilecek.

Abone ol

ABD ve Fransa'nın karasularımızdaki haklarımızın aleyhine yaptığı hamleler ve Yunanistan'la imzalanan anlaşmalar, Türkiye'yi harekete geçirdi.

Türkiye, bu 3 ülkenin kışkırtıcı hamlelerine donanma ile karşılık verecek. 15 günde üst üste 4 tatbikat yapılacak.

Türk donanması, 18 Ekim'de Nusret-2021 Mayın Harbi Davet Tatbikatı'na başlayacak ve 28 Ekim'e kadar devam edecek.

Aynı gün Yunanistan'ın NAVTEX sahasının tam üzerinde eğitimler yapılacak.

17-22 Ekim arasında ise Rodos açıklarında atış eğitimleri yapacak olan Türk Donanması, Kasım ayıyla birlikte Doğu Akdeniz'e çıkarma yapacak.

Nusret Mayın Harbi 2021 tatbikatıyla Türkiye, tek hamlede birçok mesajı aynı anda verecek.

İsmini Çanakkale Cephesi'nin kaderini etkileyen mayın gemisi olan Nusret'ten alan tatbikat yine Çanakkale ve Saroz Körfezi etrafında yapılacak ve dünyaya yeniden "Çanakkale Geçilmez" mesajı verilecek.

Tatbikata Azerbaycan, Pakistan, Libya gibi ülkelerin yanında Romanya, Ukrayna, Belçika gibi NATO unsurları da katılacak. Böylece önemli bir "Donanma Diplomasisi" örneği gösterilecek. Türkiye tatbikata müttefik ülkeleri davet ederek "yalnız değiliz" mesajı verirken, NATO unsurlarını davet ederek Yunanistan'a "NATO'ya güvenmeyin" mesajı verecek.

1 ile 12 Kasım tarihlerinde ise Doğu Akdeniz'e inecek olan Türk Donanması'nın yanında Pakistan ve Azerbaycan Özel Kuvvetleri de yer alacak. ABD, Doğu Akdeniz-2021 adı verilecek tatbikata 1 adet P-8 Poseidon deniz karakol uçağı ile katılması bekleniyor. Ayrıca Katar, Bahreyn, Ürdün, Libya, Fas, Güney Afrika ve Ukrayna askeri personeli de tatbikata dahil olacak.

Bir diğer önemli mesaj da Antalya'dan verilecek. Türkiye, 17-22 Ekim tarihlerinde yapılacak atış eğitimleri için ilan ettiği NAVTEX'i İzmir değil Antalya İstasyonu'ndan yayınladı. Türkiye, 3 Aralık 2010 tarihinde Uluslararası Hidrografi İstasyonu'na deklare ettiği harita ile Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi ayrımını kesin olarak çizmişti. Böylelikle Türkiye, "Burası Akdeniz'dir" demiş oldu. Bunun anlamı ise, özel koşulları bulunan Adalar Denizi'nde özel bir anlaşma yapılması gerektiğinin ilan edilmiş olması.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Yunanistan ile arasındaki güvenlik anlaşmasını güncelleyerek genişleten ABD'den yeni bir mesaj geldi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price açıklamasında, Washington’un genellikle diğer ülkeler arasındaki deniz sınırı anlaşmazlıkları konusunda pozisyon almadığını öne sürdü.

Ancak ABD'nin Akdeniz politikalarının Mavi Vatan'a karşıtlık üzerine inşa edildiği biliniyor.

İngiliz diplomatlar Erdoğan'a gün biçti Gündem TÖB heyeti Çin’in Aydınlık gazetesi ile bir araya geldi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Bu hukuk dışı çağrı kamu düzenine ciddi bir tehdittir'' Gündem AK Parti'den CHP liderine tehdit tepkisi Gündem