Anayasa teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi

Gensoru gibi hükümeti denetleme araçlarının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin ilk iki maddesi, tartışmalar eşliğinde Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. 1'inci maddeye göre, "Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” cümlesine "Tarafsız" ifadesi eklendi. 2'inci maddede ise milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkartılması düzenleniyor.

Abone ol

Yasama, yürütme ve yargıyı tek bir kişide toplayan 21 maddelik başkanlık sistemi teklifinin 1 ve 2'inci maddesi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından AKP'nin verdiği kifayeti müzakere yani müzakerelerin tamamlanması önerisi sonucu 1'inci madde AKP'lilerin oylarıyla onaylandı.

1'inci madde, Anayasa'nın 9'uncu maddesindeki "Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” cümlesine "Tarafsız" ibaresinin eklenmesini içeriyor.

Komisyonda kabul edilen 2'inci madde ise 550 milletvekili sayısının 600'e çıkartılmasını düzenliyor.

Anayasa Komisyonu bugün de mesaisine gensoru ve güvenoyu gibi denetleme araçlarını kaldırmayı hedefleyen teklifin 3'üncü maddesiyle devam edecek.

Maddelerin kabul edilmesinin ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP'lilerin verdiği "Kifayeti müzakere" önergesine tepki gösterdi, "Gümrükten mal mı kaçırıyorsunuz" diye sordu.

Kamuoyunun komisyondaki müzakereleri ciddi şekilde takip ettiğini söyleyen Altay, "Fiziki münakaşadan çok fikri münakaşaya ihtiyaç olduğu bir gerçek" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Altay'ın, "Biz şimdi size burada direkt peşinen ‘olmaz’ deyip üstünüze yürüyecek halimiz yok. Aslında yürümek lazım da, yürüyecek halimiz yok" ifadeleri de dikkat çekti.

Anayasa Komisyonu, gensoru ve güvenoyu gibi denetleme araçlarını kaldırmayı içeren teklif için bugün de mesaide olacak. Çalışmalar, teklifin 3'üncü maddesiyle başlayacak.

ulusalkanal.com.tr

Terör örgütünün sözde eski sorumlusu yakalandı Gündem Türk teknesi Yunanistan açıklarında karaya oturdu Gündem İstanbul'da elektrik kesintisi Gündem Yıldırım-Bahçeli görüşmesi sona erdi Gündem