İşte Kadıköy'ün çilesi

Abone ol

Kötü kokusu yanında bakteri ve virüsleri ile İstanbul Kadıköy'ün kronikleşen çilesi Kurbağalıdere'de sular durulmuyor. Dereye anlık olarak nefes aldıracak balçık çıkarma çalışmaları yürütülürken Kadıköy'lüler kalıcı ıslah projesinin sürekli sekteye uğramasından şikayetçi. Kanalizasyon atıklarını dereye karışmadan arıtma tesisine taşıyacak tünel projesinde ise 600 metre ilerleme kaydedilebildi.

Kurbağalıdere, kötü kokusu zehir birikimiyle İstanbul'da Kadıköylülerin kronik çilesine döndü.

Suyun oksijensiz kalarak köpürmeye başlaması ve Kadıköylülerin eylemleri üzerine Kurbağalıdere'de ıslah çalışmaları yeniden başladı.

Çalışmaların ilk adımı dere tabanınıdaki balçığın çıkarılması. Derenin Marmara Denizi'ne bağlandığı noktalarındaki çalışma sırasında kaydedilen görüntüler; durumun vahametini ortaya koydu.

Kurbağalı Dere'nin tabanından çıkarılan balçığın nereye bırakıldığı de şimdilik belirsiz. Çalışmaları yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

Bu işlem dereye anlık olarak nefes aldırıyor. Ancak kanalizasyon atıklarının Kurbağalıdere'ye karışmasını yeni birikmelere yol açacak. Yaşanan krizin ardından atık kanallarına geçici bentler çekildi.

Kalıcı çözüm olan yer altı tünelleri projesi de yıllarıdır bitirilemiyor. Proje ile atık sularının dereye karışmadan Moda'daki arıtma tesisine aktarılması hedefleniyor. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgiye göre tünel çalışmalarında şu ana kadar toplam 600 metrelik ilerleme kaydedilebildi. Atık suları yer altından taşıyacak kanallar metro yapımlarında kullanılan dev tünel matkapları açılıyor.

Bölge esnafı her krizde yeniden başlayan çalışmaların sürekli kesintiye uğramasından şikayetçi.

Kadıköylüler yetkililerden talebi 2010 yılında kararlaştırılan projenin bir an önce tamamlanması.

Haber: Özer Sürmeli

Kamera: Şengül Derin

ulusalkanal.com.tr

Kene yüzünden 2 kişi hayatını kaybetti Yurt Beyoğlu'nda kanlı cinayet Yurt İzmir onlar için kaçış kapısı... Yurt Şanlıurfa yine karanlık Yurt