Diken kelebekleri, bu kez rotayı Türkiye'ye çevirdi

Normalde Türkiye'ye uğramayan Afrika kıtasına özgü Diken kelebekleri, bu kez rotayı Türkiye'ye çevirdi. Bu durum, sosyal medyada ilginç diyaloglara ve gülümseten sorulara neden oldu.

Abone ol

Türkiye'de son günlerde yoğun olarak gözlenen Diken kelebeği göçü, sosyal medyada ilginç diyaloglara ve gülümseten sorulara neden oldu.

Bu gülümseten soruların odağında ise Konya'daki Tropikal Kelebek Bahçesi var. Çevrede çok sayıda Diken kelebeği gören vatandaşlar, bu kelebeklerin nereden geldiğini merak ediyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nin Koordinatörü Yasin Selvi ilgiden şikayetçi değil.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip. Çevrede hızla artan diken kelebeklerini gören vatandaşların aklına hemen bu büyük tesis geliyor.

Ama elbette Diken kelebekleri Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nden kaçmadı. Bilimsel adı "Vanessa Cardui" olan diken kelebeği, 15 bin kilometrelik büyük bir göç yolculuğunda. Bu mesafe, Kuzey Amerika Kral kelebeklerinin göç ettiği mesafenin iki katı.

Aslında Türkiye, Diken kelebeklerinin göç rotası üzerinde değil. Ama kelebekler bu yıl rotayı Türkiye'ye çevirmiş.

Yasin Selvi, kelebek göçünün doğal bir afet olmadığını, hastalık bulaştırma riski taşımadığını belirtti. Biyolog Yağmur Duran ise, Diken kelebeğinin toplu göç edebilen bir kelebek türü olduğu için dünyadaki önemini vurguladı. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar için yararını anlattı.

Diken kelebekleri dünya genelinde oldukça yaygın. Eşek dikeni, kangal, deve dikeni ve köygöçüren bitkileri ile besleniyor. Diğer kelebek türleri gibi, son derece steril canlılar.

ulusal.com.tr

TGB'nin 19 Mayıs hazırlıkları sürüyor Gündem ODTÜ'de Bahar Şenliği krizi Gündem YSK'dan Iğdır kararı Gündem AKP'den flaş mazbata başvurusu! AKP'li Ali İhsan Yavuz'dan YSK'ya başvuru açıklaması! Maltepe'de son durum ne Gündem