Astana Zirvesi’nin zamanlaması neden kritik? 14 maddelik bildiri nasıl okunmalı?
Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar ve Ulusal Kanal Tahran Temsilcisi Yakup Aslan Astana Zirvesi’ni ve sonuç bildirgesini değerlendirdi. Hem Ağar hem de Aslan, zirvenin zamanlamasına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin videokonferans ile bir araya gelmelerinin ardından Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar ve Ulusal Kanal Tahran Temsilcisi Yakup AslanAstana Zirvesini ve Suriye meselesini değerlendirdi.
Ulusal Kanal'da Gün Ortası programına konuk olan Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar ve Ulusal Kanal Tahran Temsilcisi Yakup Aslan bugün yapılan Astana Zirvesi ve Suriye'de atılması muhtemel adımları konuştu.
Abdullah Ağar, bugün gerçekleşen toplantı hakkında şu yorumları yaptı:
- "Gerginliğin son derece üst düzeyde olduğunu düşünüyorum. Bu gerginliğin nedeni ise Suriye'de çatışan tarafların Libya'da da bir şekilde çatışmaya başlaması. Böylece denklem çok farklı bir boyuta evrildi.”
- “Astana Ortaklarının Suriye'nin üniter yapısı hakkında hassasiyetlerinin geliştiği bir fotoğraf var. Çünkü ABD ile Fransa'nın marifetleri ile Fırat'ın doğusundaki alanlarda YPG/PKK ile Türkiye'nin de ılımlı baktığı ENSK adlı 25 farklı Kürt grubun siyasi anlamda entegrasyonu ile gelişen bir proje var. Sadece siyasi anlamda değil, siyasi, askeri...”
- "ABD'nin nasıl davranacağı son derece önemli. Sürecin içerinde ABD'nin olmamasını söylemek saf dillilik olur."
- "İran Rusya ve Türkiye Libya'da birbirine dolaşınca, Fırat'ın doğusundaki konsantrasyon ve ilgi de çok azaldı. ABD ile Fransa orada aldılar başlarını yürüdüler."
- "En önemli sorun Fırat'ın doğusundaki YPG/PKK varlığı ve varlığın diğer Kürt gruplarla entegre edilmesi."
- "Üç ülkenin anlaşma yapabileceği yer kavga ettikleri yer değil, Fırat'ın doğusuna yoğunlaşılırsa konu çözülebilir."
- "PKK, Arap eksenli bir coğrafyaya iteklenirse bir devlet kurma hayali Araplarla yüzlerce yıl savaşarak devam edebilir."
- "Türkiye, bazı fırsatları değerlendirebilir, bazı fırsatları da bizzat kendisinin oluşturduğu stratejilerle ortaya koyabilir. "
- "Eğer bu PKK/YPG konusunda Türkiye ile İran anlaşmayı başarabilirse aralarında güven oluşursa, mezhebi fitneyi bir şekilde çözmek için adım atabilirler. "
- "Mezhebi fitnenin aradan kalkması gerekiyor, bu fitne kalkmadan bu coğrafyanın sırtı yerden kalkmaz."
Yakup Aslan, toplantı hakkında şu konulara dikkat çekti:
- “Zirveden çıkacak sonuç bölgedeki sorunların tespiti olacak.”
- “En önemli sorun Fırat'ın doğusundaki YGP/PKK varlığıdır. “
- "ABD'nin burada üslerini arttırması İran için bir öncelik durumuna geldi."
- "Burada ikili görüşmelerde ortak bir kanaatin olduğunu söyleyebiliriz: Fırat'ın doğusundaki ABD varlığının tehdit olduğu ve buradan Amerikan varlığının temizlenmesi. Türkiye ve İran bu anlamlarda ortak bir kanaate sahipler."
- "Ama burada güçlü olan Rusya, Rusya'nın Fırat'ın doğusundaki ABD varlığından rahatsız olup olmadığı öğrenilmeli."
- "Bundan önceki Astana toplantılarında Fırat'ın doğusu gündeme gelmişti. Rusya'nın bu toplantılarda net bir konuşması olmamıştı."
- "Söylemeye dilimiz varmıyor fakat Suriye bölünmüş durumda. Suriye hükümetinin kontrol edemediği noktalar var. Adet yerini bulsun diye Suriye'nin toprak bütünlüğü vurgusu yapılıyor."
- "Rusya'nın ikna edilmesi ve Fırat'ın doğusunda harekete geçilmesi için mekik dokunabilir."
- "ABD bölgede güç kaybediyor. Bu dönemi de kaçırırsak Suriye'nin gerçekten bölünmesi gibi realiteyle karşı karşıya kalabiliriz."
ulusal.com.tr