Davutoğlu: Ben o 4 maddeye inanıyorum ama...

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni anayasa için muhalefet turuna çıkmadan önce açıklamalarda bulundu. Anayasa'nın ruhunun değiştirilmesini ve devletin dönüştürülmesini savunan Davutoğlu, açık bir anayasa önerdi. İlk 4 maddenin "değiştirilemez" niteliğine karşı çıkan Davutoğlu "herşeye açık olmamız lazım. Kısıtlamalar güvensizlik işaretidir" dedi. Davutoğlu bu görüşünü "kimse 4 maddeyi değiştirmeyi düşünmez" sözleriyle savundu.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasada yer alacak maddelerin değiştirilemez nitelikte olmaması gerektiğini savundu.

AKP hükümeti ile muhalefet arasındaki görüşmelerin ana gündemi olan yeni anayasaya geçişle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sırbistan ziyaretinde konuşan Başbakan, mevcut anayasadaki ilk maddenin değiştirilemez niteliğinin kaldırılmasını savundu.

"KISITLAMA BİR GÜVENSİZLİKTİR" Her koyduğumuz kısıtlama bir güvensizlik işaretidir. Bu tür konularda her şeye açık olmak lazım. Kendine güvenen anayasa açık anayasadır. Ha bu 4 madde ile ilgili benim şüphe beyan ettiğim anlamına gelmiyor. Ben o 4 maddeye inanıyorum ama halkıma güveniyorum, kuracağımız sisteme güveniyorum ki bunlar açık da olsa bu 4 maddeyi değiştirmeyi kimse düşünmez. Yani aidiyeti kuvvetliyse böyle bir şeye ihtiyaç olmaz.

Başkanlık sistemine geçişin kolay olacağını belirten Davutoğlu, devleti yeniden inşaa etmenin gerekli olduğunu vurguladı.

"BAŞKANLIĞA GEÇİŞ KOLAY OLUR" Devleti öylesine yeniden tanzim edelim ki idare etmek kolay olsun. Federalizm üzerinden ülke bölünür diyorlar. Sanki başkanlığın öncü şartı federalizm gibi. Almanya'da da federal devlet var, parlamenter sistem. Başkanlığın Türkiye'deki evrilen sistem itibariyle geçişin kolay olacağı kanaatindeyim.

Davutoğlu yeni anayasa için muhalefetle anlaşabileceklerinden umutlu olduğunu söyledi. "Herkesin kabul edebileceği, mümkün olan en geniş kabulü sağlayacak şekilde konuşmak lazım" dedi.

HDP'nin özerklik ilanıyla ilgili de değerlendirmeler yapan Davutoğlu, "kimse hukuk sistemi işlerken kendi başına de facto filanilan edemez. Bu suçtur. Almanya'da bir akşam federal yeni bir yapı ilan ederseniz Alman hukuku buna sessiz kalır mı?" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Rusya'dan yeni Türkiye hamlesi: Bu faaliyetler yasaklandı Gündem 58 dakikada 4 bin 602 lira radar cezası Gündem Adana eski emniyet müdürü gözaltında Gündem Servis aracı kaza yaptı! 9 yaralı! Gündem