Kıbrıs'ta kritik viraj

Kıbrıs Müzakerelerinde kritik viraja girildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nicos Anastadiadis ara bölgede mülkiyet konusunu ele aldı. Toplantıya BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı sıfatıyla katılan Espen Barth Eide “liderler arasında yapıcı diyalog devam ediyor” dedi. Ancak Rum tarafının taşınmazların iadesi konusundaki talebi hala anlaşmazlık konusu.

Abone ol

Kıbrıs Müzakerelerinde önemli bir dönemece girildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nicos Anastadiadis Lefkoşa’da ara bölgede bir araya geldi. Yaklaşık 3,5 saat süren görüşmede Kıbrıs sorunun temelini oluşturan maddelerden mülkiyet konusu ele alındı. Toplantıda konuşulan bir diğer başlık da yönetim konusu oldu.

Görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de hazır bulundu. Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Eide liderler arasında yapıcı diyaloğun devam ettiğini söyledi. Eide liderlerin görüşme sıklıklarını artırarak özlü konularda ilerlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Zirveye ilişkin Rum Basınına konuşan Rum lider Anastasiadis de görüşmelerin ihtiyatlı iyimserlik yarattığını söyledi.

KKTC toprakları Kıbrıs’ın yüzde 36’sını oluşturuyor. Tartışma konularının başında da KKTC'deki Rum kökenli taşınmazlar geliyor. Rumlar mümkün olan en yüksek oranda taşınmaz mal iadesinde ısrarcı. Böyle bir çözümse adanın neredeyse tamamını Rum tarafının tasarrufuna bırakmak anlamına geliyor.

Müzakereler büyük ölçüde komisyonlar üzerinden ilerliyor. Belli aralıklarla da liderler arasında görüşmeler düzenleniyor. Liderler 14 Eylül’de tekrar bir araya gelecek.

ulusalkanal.com.tr

İsmail Hakkı Pekin: Vatan hainliğidir Gündem 1 asker şehit, 1 asker kayıp Gündem Bayram öncesi önemli açıklama! Gündem Taksicilerden teröre tepki Gündem