Sözde sıkıyönetim listesindeki 10 hakime tahliye
FETÖ'nün darbe girişiminde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri hakim ve savcının yargılandığı davada, 10 sanık hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri hakim ve savcının yargılandığı davada, 10 sanık hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, sanık ve avukatlarının savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme, ara kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, "sanıkların tutuklu bulundukları süre", "delillerin değişme durumu", "ailevi durum", "sanıkların savunmaları ve davranışları" ile "bazı sanıkların 15 Temmuz'da görev yaptıkları illerin dışında bulunması" gerekçesiyle, sanıklar Selam Uyar, Feyyaz Erkam Savaş, Sezer Çitli, İsmail Savcı, Muhammed Tekinşen, Yakup Öz, Regaip Cıba, Numan Biber, Ramazan Avcı ve Ramazan Aktaş'ın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.
Sanıkların, FETÖ'nün haberleşme programı ByLock'u kullanıp kullanmadıklarına ilişkin ilgili kurumlardan bilgi istenmesine hükmeden mahkeme heyeti, sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin kaldırılması yönündeki talebi de yerinde buldu.
Ayrıca, sözde sıkıyönetim listesinde ismi geçen diğer hakim ve savcılarla ilgili adli işlem yapılıp yapılmadığına dair Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını isteyen heyet, sanıkların girdikleri hakimlik sınavıyla ilgili yeniden bilirkişi raporu hazırlanması talebini ise reddederek, duruşmayı 4 Temmuz'a erteledi.
İddianame
İddianamede sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü faaliyeti kapsamında zincirleme resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 7'şer aya kadar hapis cezası isteniyor.
Milli Savunma Bakanlığının "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, FETÖ mensubu darbecilerin hazırladığı "Sıkıyönetim Gizli Mesaj Formları" ve "Sıkıyönetim Mahkemeleri Görevlendirme Listesi" kapsamında yer alan şüpheliler ile darbe girişiminde bulunan askeri kanat arasındaki fikir ve eylem birliğinin ortaya çıkartılması, ayrıca FETÖ'nün, örgüt mensuplarını askeri yargıya yerleştirmek amacıyla 2009'daki askeri yargı hakim alımları ve mesleğe kabullerinde usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların araştırılması amacıyla soruşturma yürütüldüğü belirtiliyor.