'Türkiye ile İsrail ön anlaşmaya vardı'

Mavi Marmara olayından beş yıl sonra, Türkiye ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri onarmak için bir araya geldi. Görüşme İsviçre’de yapıldı. İsrail basını, görüşmede beş maddelik bir yol haritasının kabul edildiğini öne sürdü. Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise nihai anlaşma olmadığı, görüşmelerin olumlu ilerlediği belirtildi

Abone ol

2010 yılında Gazze ablukasını delmek için ilerleyen Mavi Marmara gemisine, İsrail askerlerinin düzenlediği baskında 10 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın ardından kesilen Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden başlaması için, iki ülkenin heyetleri İsviçre’nin Zürih kentinde biraraya geldi.

Görüşmede Türkiye’ye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlık etti. İsrail heyetinin başında, MOSSAD’ın gelecekteki şefi Yossi Cohen ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover (Yozef Çiçanover) bulundu.

İsrail basınına yansıyan iddialara göre, taraflar nihai anlaşma öncesinde beş maddelik bir yol haritasında mutabakata vardı.

Bu madelere göre;

İsrail ile Varılan Ön Mutabakat

- İsrail, Mavi Marmara saldırısındaki mağdur ve kurbanlar için 20 milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturacak. - Türkiye ve İsrail, karşılıklı olarak büyükelçiler atayacak. - Mavi Marmara baskını için İsrail askerlerine yönelik suçlamalar düşürülecek. - Türkiye, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’yi sınır dışı edecek. Örgütün Türkiye’deki faaliyetleri kısıtlanacak. - Türkiye ve İsrail doğalgaz sahalarında işbirliğine gidecek. Türkiye İsrail’den doğalgaz satın alacak. İsrail, Türkiye’de inşa edilecek boru hattıyla Avrupa’ya doğalgaz satacak.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada da "İsrail ile bir süredir normalleşme görüşmelerinin yapıldığı ve görüşmelerin olumlu yönde ilerlediği" kaydedildi.

Diplomatik kaynaklar, henüz imza aşamasına gelinmediğini ancak yakında imzaların atılabileceğini ifade etti.

ulusalkanal.com.tr

Emniyet açıkladı! O haberler gerçek dışı Gündem Başbakan, Almanya ve Yunanistan mevkidaşı Merkel ve Çipras ile görüştü Gündem Hendekler siyasetin gündeminde Gündem Bu iddia İBB'yi karıştırdı Gündem