Silah yüklü gemi WikiLeaks'ten çıktı

Ege denizinde seyrederken Yunan yetkililerce Kardak Kayalıkları yakınında binlerce silah ve askeri mühimmatla yakalanan geminin sahibinin Aydınlık 3 gün önce ortaya çıkardığı Türk firması olduğu bilgisini tescilledi. Firma, 2009 tarihinde yayınlanan WikiLeaks belgelerinde silah kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.

Abone ol

Derya Derviş

Yunan Sahil Güvenlik Kuvvetleri tarafından geçen Cuma günü Kardak Kayalıkları açıklarında durdurulan ve Rodos Adası'na götürülen Sierra Leone bandıralı “Nour Mgemisinin, içindeki askeri mühimmatın finansörünün ve taşıyıcı firmanın Hilal Groups'a ait olan "TSS Silah ve Savunma sanayi Dış Tic. Ltd.Şti." olduğu tespit edildi.

TSS Silah ve Savunma Şirketi'nin adı WikiLeaks belgelerinde de geçiyor. Ekim 2009 tarihinde yayınlanan WikiLeaks belgesinde ABD Sofya Büyükelçiliği'nin Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nı uyardığı görülüyor. ABD Sofya Büyükelçiliği, Hilal Groups'a ait olan TSS Silah ve Savunma Şirketi'nin Suriye ve Yemen'e deniz yoluyla silah taşıdığını, elindeki taşımacılık belgelerinin de sahte olduğunu tespit ettiklerini belirterek bu şirkete dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Yunan Kathimerini Gazetesi'nde ise silah yüklü gemiye ilişkin yaptığı haberde, "Yunan makamları, gemi, silah ve cephaneliğin finansörlüğünü İstanbul merkezli TSS Silah ve Savunma Şirketi yaptı. Yükün nakliyatını da bu şirket üstlendi" ifadelerine yer verdi.

Silahların sorumlusu Türk firması

Haberde ayrıca gemideki silahların temin edildiği Ukrayna firması "Ukrinmash"ın, Rodos Liman Başkanlığı'na yazı yazarak, Libya Savunma Bakanlığı'na gidecek olan askeri mühümmatın Türk firması "TSS Silah ve Savunma sanayi Dış Tic. Ltd.Şti."ne ait "Nour-m" gemisine yüklendiği, 25 Ekim'de Ukrayna limanından ayrıldıktan sonra malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin Türk firmasına geçtiği belirtildi.

Olay doğrulandıktan sonra, TSS Silah ve Savunma Şirketi'nden adının Sait olduğunu öğrendiğimiz daha önce "Bu işi kurcalamayın" diyen yetkili, konuyla ilgili olarak "Konuşacak birşey yok" diyerek telefonu kapattı.

İstanbul'da 4 gün kaldı

Ukrayna limanından 25 Ekim günü demir alan geminin, İstanbul'a 30 saatte gelmesi gerekirken 5 gün sonra, 30 Ekim günü gelmesi ve İstanbul'da 4 gün kalarak 3 Kasım'da yoluna devam etmesi ve İstanbul'da hiçbir denetimden geçmemesi kafalarda soru işareti bıraktı.

Aydınlık

Aydınlık, Coş'un İBDA-C ile ilişkisini ortaya çıkardı Gündem Burhan Kuzu, Perinçek'e tazminat ödeyecek Gündem ABD'li büyükelçi: “Erdoğan başarısız oldu“ Gündem Güler'den Gezi itirafı Gündem