İşçi dik durdu kıdem çalışması rafa kalktı

İşçi sınıfının kıdem tazminatı için mücadelesi sonuç verdi. Hükümet kıdemi hedef alan düzenlemeyi rafa kaldırdı. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, “Adil bir konuma bu işi getirmeden adım atmak doğru değil” dedi. Uzmanlar da işçi, işveren ve hükümetin faydasına olmayan düzenlemenin yeni yasama döneminde de Meclis’e getirilmesinin beklenmediğini vurguladı.

Abone ol

Emekçiler mücadele etti, hükümet düzenlemeyi rafa kaldırdı.

Ak Parti, yeni istihdam kalkanı paketi ile işçinin kırmızı çizgisi olan kıdem tazminatı konusunu gündeme getirmişti. Ayrıca kıdem ile ihbar tazminatlarını tamamen ortadan kaldıracak olan belirli süreli iş sözleşmesine de yer verilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında işçi ve işverenle yapılan toplantıda da taraflar düzenlemeye olumsuz baktığını dile getirdi. Görüşmeden her iki tarafın da önereceği bilim insanlarıyla bir çalışma yapılması fikri çıktı.

Ancak bu sırada mevcut haklardan geriye gidişi hedefleyen çalışmalara işçi sınıfının ilk uyarısı genel grev oldu. Türk-İş hak kaybının yaşanacağı düzenlemeye karşı çıktı, hayata geçirilmesi halinde genel grevin uygulanacağını ilan etti.

Tavrını net ortaya koyan Türk-İş, ayrıca yurdun dört bir yanında alanlara inerek basın açıklamaları yaptı. Hükümet yetkililerine de atılacak adımın işçi, işveren ve hükümetin lehine olmadığı anlatıldı.

Emek cephesinin bu mücadelesi sonuç verdi. İşçi ve işveren çalışmalar için bilim kurulu oluşturulmasına yönelik bir adım atmadı. Herhangi bir adım atılmamasıyla birlikte de önerinin gündemden düştüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Erdoğan, çalışmanın bu haliyle adil olmadığını kaydetti.

Kulislerde düzenlemenin yeni yasama döneminde gündeme getirilmesi de “düşük ihtimal” olarak değerlendiriyor.

Konuya ilişkin Vatan Partisi İşçi Sendika Büro Başkanı Yıldırım Koç Ulusal Kanal’a konuştu. Koç, yaşanan gelişmelerin işçi sınıfının başarısı olduğunun altını çizdi.

Öte yandan işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulamasında değişikliği içeren kanun teklifi de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin 2021 yılı Haziran ayına kadar uzayabilecek. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanına yetki verildi.

Ayrıca kısa çalışma sektörel olarak uzatılabilecek. Tam zamanlı çalışmaya geçen işverenlere de 3 ay asgari ücret üzerinden prim desteği verilecek.

ulusal.com.tr

Makarnaya talep arttı Ekonomi Mini istihdam teklifi Meclis'te görüşülüyor: Türk-İş Plan ve Bütçe Komisyonu'na görüşlerini sundu Ekonomi Uzman çavuşlar haklarında iyileştirme istiyor Ekonomi İkinci el araç el yakıyor Ekonomi