Çiftçi cefayı çekiyor, aracı sefayı sürüyor...

Ne üretici, ne tüketici kazandı. Asıl kazanan ise aracılar oldu. Yaş sebze ve meyveki fiyat farkı tarladan market raflarına gelene kadar yüzde 600'lere dayandı.

Abone ol

TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 8,17 olarak açıkladı. Peki tarladan mutfağa gelene kadar gıda fiyatlarındaki enflasyon aynı mı kaldı?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin 31 Aralık tarihli fiyat araştırmasına göre, tarla ile market fiyatları arasındaki uçurum enflasyon oranını bile aratır nitelikte. Buna göre, tarladan markete fiyat farkı yüzde 600'lere dayandı.

Don, seller, hortum üreticinin yüzünü güldürmedi. Fiyat farkına rekoltedeki düşüş değil, aracılardan kaynaklandı.

Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç'in haberine göre, para etmediği için üreticinin hasat etmekten vazgeçtiği ürünler, pazar tezgahları ve market raflarındaki fiyatlarıyla tüketiciyi üzdü.

Tarladan markete gelene kadar en yüksek zammı maydanoz gördü. Üreticiden 12 kuruşa çıkan bir demet maydanoz, market rafında yüzde 569 zamlanarak ortalama 77 kuruşa satılıyor.

Kışın en bol bulunan sebze ve meyvelerde tarladan markete gelene kadar yüzde 400'e varan fiyat artışı yaşandı. Ispanak, lahana, havuç gibi kış sebzelerindeki fiyat farkı yüzde 250 seviyesinde.

Rusya'daki kriz nedeniyle arz fazlası yaşanan portakal ve mandalina dalında 20 kuruşa kadar gerilerken, market raflarında 3 liraya kadar çıktı. Tarladan markete portakaldaki fiyat farkı yüzde 430'u, mandalinada ise yüzde 330'u geçti.

Merkez Bankası yine yanıldı Ekonomi Fındık don dinlemedi rekor kırdı Ekonomi Yılın ilk zammı sigaraya yapıldı Ekonomi Benzine 4 kuruş zam yapıldı Ekonomi