ABD'de hedef Türkiye! 'Türkiye NATO'dan çıkarılmalı' 'Türkiye'ye baskı yapılmalı' fikirleri işlendi
Ankara-Washington ilişkilerinin fırtınalı olduğu bir süreçte, Amerika'nın sinir merkezlerinden peş peşe Türkiye'yi hedef alan yazılar yayınlandı. Washington'un dış politikadaki etkin kalemleri Türkiye'nin "müttefik" olmadığını belirtti. "Türkiye NATO'dan çıkarılmalı," "Türkiye'ye baskı yapılmalı" gibi fikirler öne sürüldü
Türk-Amerikan geriliminde tansiyon yükselirken Amerika'nın dış politikadaki etkin kalemleri, peş peşe Türkiye'yi hedef alan yazılar kaleme aldı. Ülkenin önde gelen medya kuruluşları, "Türkiye NATO'dan çıkarılmalı", "Türkiye'ye baskı yapılmalı" gibi fikirleri işledi.
The New York Times gazetesinde "Yayın Kurulu" imzasıyla yer alan yazıda, "Türkiye Hakkında Bazı Önemli Sorular" başlığı kullanıldı.
Yazıda 9 soru ve yanıtları veriliyor.
"Türkiye Amerikalıları rehin mi aldı? Amerika neden Türkiye’yi basitçe NATO’dan kovamıyor? Amerikan’ın Türkiye’de bulunan nükleer silahları durumu kurtarmıyor mu?" sorularına gazetede kalın puntolarla soruldu. Aynı gazetede, "Erdoğan’ın Batı karşıtı tavrı, ortak askeri savunmaya bağlılığına da güvenilmezlik tohumları ekiyor." yorumuna yer verildi.
Yazıda, NATO uzmanlarının, Türkiye’nin geleceği ve İncirlik'teki nükleer silahları konusunda müzakere yaptıkları belirtildi.
Washington Post gazetesinin köşe yazarlarından David Ignatius da, Amerika'nın kaygılarını kaleme aldı.
Erdoğan'ın Metin Topuz'uz ve rahip Andrew Brunson'u "pazarlık kozu" için kullandığını öne süren Ignatius, "Türkiye hakkında sık sık telaffuz edilen 'NATO müttefiki' cümlesi Türkiye'nin son adımlarının ne kadar hasmane ve otokratik olduğunu gözlerden saklıyor. Washington bundan sonra olacaklardan kaygılı." şeklinde yorumda bulundu.
Foreing Policy dergisinde ise Steven Cook imzasıyla bir yazı yayınlandı. Dergide, "Amerika ile Türkiye ittifakı bir mit üzerine kuruluydu." yorumunu yapıyor. İki ülkenin artık müttefik olmaktan çok özellikle ortadoğuda "rakip" olduğu ifade ediliyor. "Türkiye ve Amerika ortaklığının zirvesinde olduğu günlerin üzerinden çok sular geçti." ifadelerine yer veriliyor.
Türkiye'nin İran ile yakınlaştığını, askeri komutanlar dahil ülkenin liderlerinin "batı taraftarı" olmadığını belirten Cook, bu isimlerin Batı'ya özellikle de Amerika'ya karşı oldukça şüpheli ve güvensiz olduğuna vurgu yapıyor.
ulusal.com.tr