'Nükleere inat yaşasın hayat'

Abone ol

SİNOP'ta nükleer karşıtı mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

23 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği mitinge yurdun dört bir yanından gelen eylemciler de destek verdi. 'Nükleere inat, yaşasın hayat' sloganlarının atıldığı mitingde Ak Parti hükümeti protesto edildi.

Eski Otogar mevkiinde toplanan yaklaşık 10 bin kişi 'Nükleere hayır' sloganı atarak, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. 'Nükleere inat, yaşasın hayat' pankartlarının taşınıp sloganların atıldığı yürüyüşe, vatandaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerinden alkışlarla destek verdi. Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda nükleer santrallerin çevre felaketine neden olduğu belirtildi ve Ak Parti iktidarı sert dille eleştirildi.

Bu arada yapılan konuşmalarda, İstanbul- Sinop uçak seferlerinin karşılıklı olarak iptal edilerek İstanbul'dan mitinge gelecek çevrecilerin engellendiği ileri sürüldü. Havaalanı yetkilileri ise sefer operasyonel sebeplerden dolayı seferlerin iptal edildiğini söyledi.

CHP'Lİ ALTAY: 8 HAZİRAN SABAHI BU PROJE YOK HÜKMÜNDEDİR

Sinop Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen nükleer karşıtı mitingde konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Sinop milletvekili Engin Altan, "Bu mücadele uzun zamandır verdiğimiz saygın, meşru, haklı bir mücadele. Ama biraz boşuna da belki yorulduk. Çünkü 42 gün sonra Türkiye sandığa gidecek ve 8 Haziran sabahı Sinop halkının, Mersin halkının, Türkiye halkının hayatıyla kumar oynamak anlamına gelen bu adi projeyi çöpe atacağız. Söz veriyorum. Partim adına da söz veriyorum. Bizler, sizler Taksim'de direndik, başardık, Gerze'de direndik başardık, İnceburun'da mı başaramayacaktık. Ama inşallah bunların hiçbirine gerek kalmayacak. İçiniz rahat olsun. Gönlünüz rahat olsun, 8 Haziran sabahı bu projeler yok hükmünde sayılacak. Bu benim size namus ve şeref sözümdür" diyerek şöyle devam etti: "Yapılmak istenen şu; Sinop'ta bir nükleer santral devleti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir tasarrufunun olmayacağı bir nükleer santral devleti. Mersin'de Ruslara ait Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir tasarrufunun olmayacağı bir nükleer santral devleti kurulmak isteniyor. Enerjideki dışa bağımlılığımız daha da arttırılmak isteniyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tümünün ve Avrupa Birliği normlarının temel bir kriteri var. Bir ülkenin enerji ve dışa bağımlılık yüzde 30'un üstündeyse o ülkenin ekonomisi ile ilgili büyük bir tehlike var demektir. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının Türkiye'yi devraldığı tarihte enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 67 iken bugün itibariyle 2014 verileriyle bu zaten yüzde 72'ye çıktı. Değerli hemşerilerim biraz önce Eleketrik Mühendisleri Odasındaki arkadaşım zaman darlığından gereği kadar bazı bilgileri veremedi. Şunu da sizinle paylaşmak isterim. Bu memleket, bir senede sadece bir senede 245 milyar kilowalt elektrik harcıyor. Buna karşılık bizim nükleerleri bırakın 770 milyar kilowalt saat potansiyelimiz var. Kullanmadığımız potansiyelimiz var. Nükleer lobicilerin salladığı oltaya takılan, aynalı sazan balığı gibi oltaya takılan AKP'nin bu rant projesini elimizin tersiyle iteceğiz. Bunda hiçkimsenin şüphesi olmasın."

Mitingde, Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Koordinatörü Zeki Karataş, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından grup, çalınan müzik eşliğinde tepkilerini sürdürdü. Yaklaşık 5 saat süren eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

Marmaris Körfezi'nde kirlilik incelemesi Yurt Çaykur, Diyarbakır'da kaçak çayın zararlarını anlattı Yurt Tüp patladı: 2 yaralı Yurt TIR’da 101 kilo eroin ele geçirildi Yurt