Kanada'dan Azerbaycan yaptırımı

Kanada, Türkiye'ye bazı teknolojiler için verdiği ihracat iznini askıya aldı. Gerekçe olarak da bu ürünlerin Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda kullanıldığı iddiası gösterildi. Karara Ankara'nın tepkisi gecikmedi.

Abone ol

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne (Frençua Filip Şempeyn), ülkesinin Türkiye'ye yönelik bazı ihracat izinlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kanadalı Bakan, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda kullanıldığı iddiası ile ülkesinin bazı teknolojiler için Türkiye'ye verdiği ihracat iznini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Champagne (Şempeyn), açıklamasında, "Kanada'nın sıkı ihracat kontrol rejimine uygun olarak ve devam eden çatışmalardan dolayı, daha derinlikli incelemeye zaman bırakmak üzere Türkiye'ye verilen ihracat izinlerini askıya aldım." ifadelerini kullandı.

Kanada'nın Dağlık Karabağ'daki çatışmalardan endişe duyduğunu belirten Champagne (Şempeyn), "Sahadaki durumu derhal istikrara kavuşturmak için tüm tedbirlerin alınması ve bu çatışmanın barışçıl ve müzakereli bir çözümden başka bir alternatifi olmadığı çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Karar üzerine Dışişleri Bakanlığı Kanada'ya tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, "Kanada'nın bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz" denildi.

Bakanlık, "Kanada’dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir" açıklamasında bulundu.

Rumlar ve Yunanlar'dan Ermenistan'a destek Gündem Ermenistan'dan Azerbaycan'a füze saldırısı Gündem İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü Gündem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bakü'de Gündem