Sıcak hava İzmirli'yi çarptı

İZMİR'de rekor sıcaklık nedeniyle 1 Haziran'dan bu yana 200'den fazla kişi, hastanelere başvurdu, bu kişilerden bazıları hayatını kaybetti.

Abone ol

Geçen yıl bu rakamın neredeyse yarısı kadar kişinin benzer nedenlerle hastanelere başvurduğu belirtilirken, sağlık görevlileri, özellikle yaşlı hastaların vücutlarının kaybettiği kadar su tüketmesi gerektiğini, aksi halde ciddi böbrek yetmezlikleriyle karşılaşıldığını kaydetti. Meteoroloji Müdürlüğü'nün de rekor sıcaklık alarmı verdiği geçen hafta, İzmir'de son yılların en yüksek sıcaklığı ölçüldü. Mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyrederek 39 dereceye kadar yükselen sıcaklık nedeniyle rahatsızlananlar hastanelere akın etti. Buna göre, 1 Haziran ile 27 Haziran tarihleri arasında 200'den fazla kişi İzmir'deki çeşitli hastanelere başvurdu. Bu kişilerden bazıları ise hayatını kaybetti.

BÖBREK YETMEZLİĞİ TEHLİKESİ

Benzer sorunların her yıl yaşandığını ancak bu yıl daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Murat Yeşilaras, "Son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Acil servislerde bunun etkisini fazlasıyla hissettik. Yoğun sıcaklar nedeniyle acil servislere çok fazla başvuru oldu. Biz bu sorunu her yıl yaşıyorduk ancak bu yıl daha fazla yaşanıyor. Özellikle yaşlı hastalar bir kaç gün boyunca su içmezse sonrasında geri dönüşü olmayacak şekilde vücutlarında bozukluklar olabiliyor. Böyle durumlarda acil servislerde mücadele ve o hastaları tedavi etmemiz çok zor oluyor. Bu hastalarımızı daha erken tanıyıp tedavilerini de daha erken yapmalıyız. Yaz aylarında sık sık uyarılar yapılıyor, özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında güneşin dik geldiği zamanlarda dışarı çıkılmaması söyleniyor, ancak evlerimizin içinde de sıcaklık çok yoğun. Evinde kliması olmayan yaşlı hastalarımız, susadıklarında yakınlarına söyleyemiyor. Bu hastalarımıza çevrelerinde kim varsa, eğer vücudun ihtiyacı kadar su vermezse, susuz kalmalarına bağlı olarak ciddi böbrek yetmezlikleri görülebiliyor" dedi.

SIKI TAKİP ERKEN TANI

Olumsuzluk yaşanmaması için hastaların sıkı takip edilmesi gerektiğini, anormallik durumunda da vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Yeşilaras, "Hastalarımızın çok iyi bir şekilde takip edilmesini istiyoruz. Eğer yanınızda baktığınız yaşlı bir hastanız varsa, çevreyle olan bağlantıları yavaşladıysa, yaptığı idrarda bir azalma görülüyorsa hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istiyoruz. Çünkü zaman ilerledikçe o hastalarımızı geri döndürmemiz çok zor oluyor. Uzun süre yoğun bakımda kalabilir ya da hastalarımızı kaybettiğimiz durumlar da olabilir. Son günlerde sıcağa bağlı olarak bazı hastalarımız sorunlar yaşadı bazılarını kaybettik. Ancak bu İzmir genelinde bir durum. Diğer hastanelerde çalışan doktor arkadaşlarımız da benzer durumlardan söz ediyor. Bu her yıl yaşadığımızdan biraz daha büyük bir sorun. Evlerinde hasta olan kişilerin, hastalarını iyi takip etmeleri gerekiyor. Yaz aylarında vücudumuz terler, eğer terlediğimizde kaybettiğimiz suyu yerine koyabilirsek bir sorun olmuyor ancak, su ihtiyacını karşılayamayan hastalarda ciddi sorunlar baş gösterebiliyor. Günde 1 litre su içmek de yetmeyebilir, bunu 4-5 litreye kadar da çıkartabileceğimiz durumlar olabilir" dedi.

DHA

Ambulans otomobille çarptıştı! 7 aylık bebek öldü, 5 kişi yaralandı Yurt Sel sonrası yol çöktü Yurt 15 bin paket kaçak sigara ele geçirildi Yurt Adana Havalimanı girişinde sıkı kontrol Yurt