TGB 18 Mart’ta Çanakkale’yi Avrupa’ya taşıdı

Türkiye Gençlik Birliği Avrupa, Çanakkale Zaferinin 100. yılında Avrupa‘daki Türklere bir ilk yaşattı

Abone ol

TGB 18 Mart’ta Çanakkale’yi Avrupa’ya taşıdı Avrupanın dört bir yanında TGB'liler 18 Mart günü, saatler 19:15‘i gösterdiğinde, eş zamanlı olarak en başta Çanakkale Zaferinin Mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi andı. Berlin, Viyana, Zürih, Montpellier, Bielefeld, Duisburg, Aachen, Köln, Dortmund, Hannover, Hamburg ve Bremen’de düzenlenen etkinliklerde yer yer duygusal anlar yaşandı. İşte il il etkinliklerden haberler…

Aachen:

Büyük bir katılımın yaşandığı Aachen’deki anma etkinliği İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından TGB Aachen Başkanı Özge Gürsoy Almanca basın açıklamasını okurken yer yer “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz“ sloganının atılması coşkulu anlar yarattı. Etkinliğin sonunda TGB Aachen Eğitim Sorumlusu Turan Kılıç’ın Çanakkale Zaferi’nin anlamını anlatmasıyla son buldu.

Bielefeld:

Bielefeld‘in en işlek meydanı Jahnplatz’da TGB öncülüğünde toplanan yurtseverler Çanakkale kahramanlarını 19:15’te Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nı okuyarak anmaya başladı. Ardından konuşan TGB Başkanı Can Çakır’ın konuşmasında Çanakkale’nin direniş için sembol olduğuna vurgu yaptı. “Bu büyük zaferin kutlanmasını 100 yıl sonra yasaklamaya kalktılar“ diye konuşan Çakır, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğana hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan TGB yöneticisi Aykut Alp Avşar’ın direnişin sembolü olduğunu vurgulayarak Avşar’ın TGB’lilere yazdığı mektubunu okudu. Basın açıklamalarının okunmasıyla devam eden etkinlik Çanakkale Türküsü’nün söylenmesiyle son buldu.

Bremen:

Saat 18:30’dan itibaren Hauptbahnhof önünde buluşan yurtseverler Çanakkale ruhunu Bremen’de de canlandırdı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte birlik ve beraberlik vurgusu damgasını vurdu. Dilan Narin ve Basri Erol Kızıldenizli’nin okudukları basın açıklamalarından sonra hep bir ağızdan Çanakkale Türküsü söylendi.

Dortmund:

Dortmundlu yurtseverler TGB Dortmund öncülüğünde St. Rainoldi Kilisesi önünde toplandı. Konuşmasına Aykut Alp Avşar’a selam göndererek başlayan Başkan Meram Tosun, Nusret Mayın Gemisi misali üzerinden katılımcıları bir yolculuğa çıkardı. “Seyit Onbaşı da, Safiye Hüseyin de, 57. Alay da, 15liler de bu gemide“ diye konuşan Tosun, “Mustafa Kemal’in ‘ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum‘ sözlerinde Çanakkale kahramanlarının iradesi ve mezhep ve etnik ayrımların olmadığı bir birliktelik ile vatan kurtarıldı“ diye belirterek “Türk milleti bugün de bu kararlılıkla diktatörlerin kaçak saraylarını yıkacaktır“ diye vurguladı. Meram Tosun’un ardından Elem Aydın Almanca basın açıklaması okudu. Dortmund’daki etkinlik Çanakkale Türküsü’nün hep bir ağızdan söylenmesiyle son buldu.

Duisburg:

Duisburg Forum önünde buluşan Duisburglu yurtseverler TGB Avrupa Başkanı Dr. Mustafa Tosun’un da katılımıyla 18 Mart’ı kutladı. Yoğun ilginin olduğu etkinlikte TGB Duisburg Başkanı Eren Alıcı TGB Kayseri yöneticisi Aykut Alp Başkanı’na selam göndererek konuşmasına başladı. Alıcı, “Silivri’deki barikatları nasıl yıktığımızı gerekirse tekrar Tayyip Erdoğan’a hatırlatırız” diye konuşurken TGBliler “Aykut Alp Avşar yalnız değildir” sloganıyla destek verdiler. Duisburg’daki kutlama basın açıklamalarının okunması ve Çanakkale Türküsü’nün söylenmesiyle son buldu.

Frankfurt:

Frankfurt’ta açılan Avrupa Merkez Bankası protesto etkinlikleri yüzünden olağanüstü şartlar altında gerçekleşen 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlamasına ilgi büyüktü. Şehrin polis ablukasına alınmasına karşın etkinliğe yoğun katılım oldu. Saygı duruşu ve İstiklal marşının ile başlayan etkinlik günün anlamı ile ilgili Türkçe ve Almanca birer konuşma ile devam etti. Türkçe konuşmasında TGB Frankfurt başkanı Gökhan Dağtekin şu vurguları yaptı: “Çanakkale Türk milletinin makus talihine isyan ettiği andır. 'Artık yeter!' dediğmiz andır.

Emperyalizme boyun eğmenin kader olmadını ispat ettiğimiz andır. Batılı emperyalistlere

mağlup olmanın ‘fıtratımızda‘ olmadığını hem kendimize, hem dünya aleme kanıtladığımız andır.“ Çanakkale’nin bir diriliş olduğunu vurgulayan Dağtekin, “Türk milletinin dirilişinin resmidir Çanakkale. Ve Mustafa Kemalin doğuşudur Çanakkale“, diye belirtti. “Türkiye Gençlik Birliği bu iradenin tezahürüdür! Biz Çanakkale şehitlerinin torunlarıyız. Biz alçak, hain Seyyid Rızaların değil, yiğit kahraman Seyyid onbaşının torunlarıyız! Biz

daha ölmedik. Biz yenilmedik, yenilgiyi kabul etmiyoruz. Savaşan bir taraf “bitti“ demeden o savaş bitmez! Bu savaş daha bitmedi, bizi yok etmeden de hiçbir düşman bitiremez. Tüm kaleler zaptedilmedi ve biz vatanseverlerin, tam bağımsız Türkiye'nin kalesiyiz.“, diye konuştu.

Almanca konuşmada ise barışçıl Blockupy göstericilerine TGB'nin kardeş selamını yollayan

TGB Frankfurt sözcüsü Dilara Pektaş da Alman seyircilerden yoğun alkış aldı.

Hamburg:

Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü ve Şehitler Günü etkinlikleri kapsamında TGB Hamburg da Çanakkale Destanı Şehitleri anma töreni düzenledi. Törende açılış konuşmasının ardından İstiklal Marşı okundu ve saat tam 19:15'de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tolga Arık,Ozan Küren ve Vural İme'nın Guitar ile Çanakkale, Hey 15lı ve Yiğidim Aslanım türküleriyle katılanlara zaman zaman duygusal anlar yaşattı. Hamburg'un saygın müzisizenlerinden olan Aytun Ede “Dur Yolcu“ şiir'ini seslendirdi. Türkiye Gençlik Birliği Hamburg teşkilatı tarafından “Mehmet toprak oldu“ şiirinin seslendirmesi ardından, kapanış konuşmasını yapan Başkan yardımcısı Canel Yılmaz bu vatan nasıl kazanıldığını, askerlerimizin ne şartlar altında düşmanlarla çarpıştığını anlamak için 43. Alay 1. P.Tb. 1. Bölüğün yemek listesini okurken katılımcılara Üzüm Hoşafı dağıtıldı. TGB'liler „Bugünün Sehit Onbaşılar, Safiye Hüseyin Elbiller, Mustafa Kemalleri biziz“ vurgulamasıyla töreni sonlandırdı.

Hannover:

TGB Avrupa’nın eşzamanlı Çanakkale anma etkiniliklerinin Hannover ayağı da tüm coşkusuyla gerçekleşti. Kröpcke saati önünde saat 19:00‘tan itibaren Çanakkale Türküsü eşliğinde yaklaşık 100 yurtsever toplanmandı. Yurttaşlar, TGB Hannover Başkanı Çınar Aydın tarafından selamlandıktan sonra, saat tam 19:15‘te saygı duruşuna geçildi. Saygı Duruşunun ardından Yurttaşlar gür seslerle Istiklal Marşımızı okudular. “Seyit onbaşının“ torunlarıyız şiarıyla TGB Avrupa‘nın almanca basın açıklamasını okuyan TGB Hannover üyesi Gamze Aksoy, büyük alkış topladı. Türkçe Basın açıklaması da okunduktan sonra Gamze Aksoy Çanakkale türküsünü söyledi. Türkünün okunması esnasında duygulu anlar yaşandı. Bir pankarta Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektubun bir kısmını almanca yazan TGB Hannover üyeleri, alman kamuoyunun da ilgisini çekti. Bir Alman destekçi “bunu söyleyen başka bir komutan yoktur bu dünyada“ deyip Mustafa Kemal Atatürke olan saygısını dile getirdi. Etkinlikte Yılmaz Özdil’in 17 Marttaki köşe yazısını okuyan Aşağı Saksonya Atatürkçü Düsünce Derneği Yönetim Kurulu üyesi Idris Aydın, Mustafa Kemal’siz Çanakkale Zaferi düşünülemez ve gençlerin mutlaka TGB saflarına katılması gerektiği vurgusunu yaptı.

TGB Hannover Basın sorumlusu Dilruba Ermiş etkinlikte 29 Mart günü saat 15:00‘de Freizeitheim Ricklingen’de, Ricklinger Stadtweg 1’de yapacakları Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini anma etkinliklerinin duyurusunu yaptı.

Köln:

Dom Kilisesi önünde TGB Avrupa Genel Sekreteri Alper İnci’nin de katıldığı etkinlik İstiklal Marşı‘ının okunması ile başladı. Büyük bir katılımın olduğu etkinlikte TGB Köln Başkanı Can Burak Naz konuştu. “Türk ulusu, eli kanlı emperyalizmi 4 yıl içinde tam iki kere tokatlamıştır. Emperyalizm, o gün bugündür bu tokatların acısını unutmamıştır, unutamamıştır ve o gün bugündür “bu ulustan” o tokatların acısını çıkarmaya çalışmaktadır“, diye konuşan Naz, “Çanakkale Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı, bir taraftan dosta düşmana eli kanlı emperyalizmin de tokatlanabileceğini gösterirken, diğer taraftan ise emperyalizmin nasıl tokatlanacağını gösteren “bir adamı” tarih sahnesine çıkarmıştır. O gün bu günüdür, emperyalistlerin korkulu rüyası olan o adamın adı Mustafa Kemal Atatürk’tür.“, diye vurguladı. Bombasırtı olayı üzerinden Türk Askeri’nin fedakarlığını vurgulayan Naz’ın konuşmasının ardından TGB Köln üyeleri Serhat Gelincik ve Nursun Kuaş basın açıklamalarını okudu. Daha sonra program Türkiye Gençlik Birliği Üyeleri Bülent Budak, Serhat Almışlar, Sevda Serbest ve Yaren Akar'ın seslendirdiği anlamlı Çanakkale şiirleri ile devam etti. Can Burak Naz Çanakkale'nin bilinmeyen ve etkileyici insan hikayelerinden anekdotları anlatmasından sonra Köln Dom Kilisesi Meydanında toplanan yurtseverler hep bir ağızdan Çanakkale Türküsü‘nü söyledi. Köln’deki etkinlik Alper İnci’nin konuşmasıyla son buldu.

Viyana:

18 Mart 1915 Çanakkale zaferi, TGB tarafından düzenlenen etkinlikle Viyana’nın tarihi meydanı Stephan’da anıldı.

Saatler 19:15‘ i gösterdiğinde, meydana gelen vatanseverleri TGB’li gençler ellerinde pankartlar ve Türk bayrakları ile karşıladılar. Anma etkinliğinde açılış konuşmasını TGB Avustruya başkanı Emre Er yaptı. Gerici AKP zihniyetinin 18 Mart’ı yasaklamaya çalışmasına ve tarihimizi bizlere unutturmasına Avrupa’da yaşayan Türkler olarak da izin vermeyeceklerini belirten TGB Avusturya Başkanı, sizlerin karşısında Seyit Onbaşı gibi, Hemşire Erica gibi, Biga’lı Mehmet Çavuş gibi dimdik duracağız diyerek konuşmasını sürdürdü. Emre Er ayrıca 100 yıldır emperyalizm ve işbirlikçilerine karşı tam bağımsız ve gerçekten demokratik savaşı veren Türk Milleti’nin bu savaşatan Çanakkale’de olduğu zaferle çıkacağını sözlerine ekledi, bu sözler vatanseverler tarafından coşkuyla alkışlandı. Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatımıyla Conkbayırı muharebesi ve Kınalı Ali’nin hikayesi okundu.

Etkiniliğin sonunda ise saz eşliğinde Çanakkale Türküsü hep birlikte söylendi ve duygu yüklü anlar yaşandı.

Üzerine yıldırım düşen 2 tarım işçisi hayatını kaybetti Yurt Hırsızdan ilginç savunma Yurt Kargoyla silah teslimatı polise takıldı Yurt Hırsızı eve kilitleyip polise teslim etti Yurt