''Amerikalılar mezhep savaşında Şiilerin tarafını tuttu, nükleer anlaşma Şiilerin zaferi''

İran'la varılan nükleer anlaşmanın yankıları sürüyor. Şimdi Herkes ABD ile İran ilişkilerinin ilerleyip ilermeyeceğini tartışıyor. Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, anlaşmayı Şiilerin zaferi olarak yorumlarken, İsrail ile Suudi Arabistan ise anlaşmadan oldukça rahatsız.

Abone ol

İran’la varılan nükleer anlaşmanın yankıları sürüyor.

Anlaşma sonrasında Tahran sokaklarında kutlamalar yapılırken, Batı ve Arap dünyası İran’ın bölgede daha etkin olup olmayacağını tartışıyor.

Anlaşmayla ilgili Independent gazetesinde iki önemli analiz yayımlandı. Gazetenin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, nükleer anlaşmayı “Şiilerin zaferi” olarak yorumladı.

Fisk yazısında, “Amerikalılar Ortadoğu’nun mezhep savaşında Şiilerin tarafını tuttu” dedi. “IŞİD’i destekleyen Sünni Müslüman devletlerin etkili oldukları dönem son buluyor” ifadesini kullandı.

Fisk, Tahran’ın IŞİD’i yok etmek için, Washington yönetimini Esad’ı desteklemeye ikna etmeye çalışacağını da savundu.

Gazetenin bir diğer önemli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn da çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. Cockburn, iki ülkenin IŞİD’e karşı askeri işbirliği içerisine girebileceğini yazdı. Anlaşmayla ABD’nin Şiilere daha fazla yakınlaşabileceğini belirtti.

Suudi Arabistan ve İsrail ise anlaşmadan oldukça rahatsız.

Suudi Arabistan'ın eski istihbarat şefi ve eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan, İran'la varılan nükleer anlaşmanın bu ülkenin atom bombası sahibi olmasına olanak vereceğini ve Ortadoğu'yu altüst edeceğini ileri sürdü.

Daily Star gazetesindeki yazısında bin Sultan, tehlikeli bir ülke olarak tanımladığı İran’ın atom bombası sahibi olabileceğini iddia etti.

ulusalkanal.com.tr

Merkel Filistinli mülteci kızı ağlattı Dünya IŞİD Mısır'da savaş gemisi vurdu Dünya Avustralya'da rehine krizi Dünya Canını zor kurtardı! Dünya