MHP seçmeni başkanlık istemiyor

Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı başkanlık sistemine MHP tabanın büyük bir bölümünün karşı olduğu ortaya çıktı. AKP tabanının ise 3’te 1’i parlamenter sistemin kalmasını destekliyor.

Abone ol

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen, “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2016 yılı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre en çarpıcı olay MHP seçmeninin başkanlık sistemine karşı olması. MHP yönetimi TBMM’de 2. tur görüşmelerin başladığı AKP’nin anayasa teklifine destek verirken seçmenleri bunu tam tersi görüşte. Ankete göre MHP seçmenin yüzde 66,4’ü parlamenter sistemi desteklerken, başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı yüzde 20,9. AKP seçmenin ise yaklaşık 3’te 1’i parlamenter sistemi savunuyor.

TOPLUM BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMİYOR

Aydınlık'tan Masum Gök'ün habernine göre, araştırmaya göre toplumun büyük bir kesimi de başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Ankette başkanlık sistemini isteyenlerin oranı 32,5’e olarak gösteriliyor. Partili cumhurbaşkanlığını isteme oranı ise yüzde 10,5 olarak gözlendi. Böylece başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı alternatiflerini destekleyenlerin toplam oranı yüzde 43 olarak tespit edildi. Bu durumda toplumun çoğunluğunun başkanlık sistemine karşı olduğunu gösteriyor. “Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın siyasi konularda taraf olmasını onaylıyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 55’i “Hayır” yanıtını verdi.

AKP’Lİ SEÇMEN EKONOMİK KRİZ VAR DİYOR

Araştırma sonuçlarına göre vatandaş ekonominin gidişatından hoşnut görünmüyor. Toplumun büyük bir kısmı ekonomik açıdan kötü durumda olduğunu ve ülkede ekonomik kriz yaşandığını düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71,7’si ise Türkiye’de ekonomik kriz olduğunu düşünüyor. Araştırma sonuçlarında en dikkat çeken ayrıntılardan biri de AKP seçmeninin büyük çoğunluğunun ekonomik kriz olduğu yönünde görüş bildirmesi. Ankete göre AKP seçmenin yüzde 60.2 ekonomik kriz var derken, yüzde 33.6’sı da yok diyor.

EN ÖNEMLİ SORUN TERÖR

Araştırmaya göre Türkiye’de 2016 yılında halk en büyük sorun olarak ‘Terör’ dedi. PKK ve İŞİD’in yanı sıra Paralel Devlet Yapılanması (PDY) şeklinde adlandırılan FETÖ de ciddi bir tehdit olarak görülüyor. Halk FETÖ ile mücadele yöntemlerini yeterli bulsa da, mücadeleye devam edilmesi gerektiğine de inanıyor.

İSRAİL VE ABD İLK SIRADA

Araştırmaya katılanların büyük bölümü Türkiye için İsrail ve ABD’yi tehdit olarak görüyor. 73,3’lük oran ile İsrail en tehlikeli ülke olarak görülürken, ABD ve Suriye ikinci ile üçüncü sıralarda yer aldı. Araştırmada dikkat çeken bir başka ayrıntı ise AKP, CHP ve MHP seçmenlerinin yüzde 70’i PKK’nın askeri yöntemlerle çökertebileceği görüşünde. HDP seçmenin ise yüzde 3.3’lük kesmi bu görüşü savunuyor. Araştırmada ilginç bir diğer sonuç ise orduya güven azalmasıyla ilgili. Geçen yıl yüzde 62,4’lük oran ile vatandaşın en güvendiği kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu yıl polis teşkilatıyla birlikte en güvenilir ikinci kurum oldu. Ordu ve polis teşkilatına olan güvenin oranı eşit gerçekleşti: yüzde 47,4.

ulusalkanal.com.tr

İstiklal Caddesi yeniden kazılıyor Gündem Bitlis’te 6 terörist daha öldürüldü! Gündem 16 başsavcının görev yeri değişti Gündem "Bahçeli, MHP’yi tarihe gömecek" dedi, Isparta Yenişarbademli ilçe başkanlığı görevinden istifa etti Gündem