7,3'lük depremde ölü ve yaralı sayısı yükseliyor! Irak'ta yine deprem (Son depremler)

İran-Irak sınırında gerçekleşen 7,3 büyüklüğündeki depremin acı bilançosu dakikalar geçtikçe belirlenmeye devam ediyor. Yapılan açıklamalara göre, ölü sayısı 395'e çıkarken yaralı sayısının 6650 olduğu öğrenildi. En büyüğü 5.3 olan çok sayıda artçı deprem meydana geldi. İran'da saat 12.19'da yerin 4 kilometre derinliğinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan depremin ardından İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'i aradı. Çavuşoğlu, başsağlığı dileklerini ve Türkiye'nin yardıma hazır olduğunu iletti. Irak'ta saat 18.00'de yerin 3,4 kilometre derinliğinde 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Abone ol

İran-Irak sınırındaki 7,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 395'e yükseldiği açıklandı. Yaralı sayısının 6650 olduğu öğrenildi

Yetkililer gece saatlerinden itibaren enkaz kaldırma işlemlerinin devam ettiğini açıkladı.

Akşam saatlerinde gerçekleşen büyük depremden bu yana büyüklükleri 5.3, 4.9, 4.5, 4.3 olan çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti.

İRAN'DA 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, İran'da saat 12.19'da yerin 4 kilometre derinliğinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

IRAK'TA DEPREM

Irak'ta saat 16.12'de 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

IRAK'TA YİNE DEPREM

Irak'ta saat 18.00'de yerin 3,4 kilometre derinliğinde 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

3 GÜNLÜK ULUSAL YAS

İran'ın batısında bulunan Kirmanşah eyaletine bağlı Serpol Zahab, Kasr-i Şirin, Cavanrud, Salas-i Babacani ve Gilan Garb ilçelerinde ağır hasar oluştuğu edinilen bilgiler arasında. Depremin vurduğu Kemanşah eyaletinde 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Kirmanşah, Tebriz, Urmiye, Ardebil ve şehirlerinde hissedilen depremin büyüklüğü İranlı makamlarca 7.3 olarak açıklandı.

İran Kızılayı, Ordu, Devrim Muhafızları ve Gönüllü Seferberlik Halk güçleri (Besic), bölgedeki enkaz kaldırma ve yardım çalışmalarını birlikte yürütüyor.

Ulusal Kanal'ın ulaştığı İran'ın Yardım ve Kurtarma Teşkilatı Başkanı Murtaza Selimi, deprem bölgelerinde kurtarma operasyonlarının depremin daha ilk anlarından başlatıldığını açıklayarak, "Resmi olarak şu anda 29 kurtarma ekibi bölgede görev yapmakta. Bunlara ek olarak olarak bölgeye 33 yardım ve kurtarma ekibi sevk edildi. Arama ve kurtarma işlemlerinin büyük bir kısmı olayın ilk saatlerinde yapılmaya başladı" dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, Irak'taki depreme ilişkin, "Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır." ifadesini kullandı.

Yıldırım, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki merkez üssü Süleymaniye olan depremin acısını yüreğinde hissederek ilk dakikadan itibaren depremzede kardeşlerinin yanında olmak için harekete geçtiğini belirtti.

Türk Kızılayı'nın yardım konvoyunun yolda olduğunu bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Depremi yaşayan kardeşlerimize büyük geçmiş olsun diyor, hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bilvesile Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır.

Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Depremi yaşayan kardeşlerimizin Allah yar ve yardımcıları olsun."

TÜRKİYE TEYAKKUZA GEÇTİ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan deprem sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Adana ve Mersin Şehir Hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Ş.Urfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi Sahra Hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10’u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Sağlık Bakanlığı olarak milletimiz adına Irak ve İran halkları için her türlü yardıma hazırız. Tüm afetzedelere geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Irak depremzedelerine yardım için kargo uçağının Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleriyle birlikte yola çıktığını açıkladı.

YARDIM UÇAĞI SÜLEYMANİYE'YE İNTİKAL ETTİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, deprem nedeniyle zarar gören insanlara yardım etmek maksadıyla, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait bir adet A400-M nakliye uçağı, 13 Kasım 2017 tarihinde içinde yardım malzemesi, kurtarma araçları ve AFAD / Sağlık Bakanlığı personeli ile beraber bölgeye intikal ettirildi.

ÇAVUŞOĞLU, ZARİF İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, dün gece olan depremin ardından Zarif ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Çavuşoğlu, Zarif'e, Türkiye'nin her türlü hazırlığı yaptığını ve yardıma hazır olduğunu belirterek, depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sosyal medya hesabından "#Süleymaniye deki #depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Iraklı kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Türkiye olarak tüm imkanlarımızla Iraklı kardeşlerimizin yanındayız" mesajını paylaştı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

AYETULLAH HAMANEY'DEN MESAJ

İran dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney yaşanan depremin ardından mesaj yayınladı.

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in mesajı şu şekilde:

Bismillahirrahmanirrahim

Büyük bir acı ve taasüf ile ülkenin batısında bazı vatandaşlarımızın yaşamını yitirp birçoğunun da yaralanmasına yol açarak ağır hasarları beraberinde getiren bir depremin meydana geldiği haberini duydum. Yetkililerin birinci vazifesi, bu olayın daha ilk saatlerinden beri tüm güçleriyle vakaanın mağdurları ve özellikle de enkaz altında kalanların yardımına koşarak sahip oldukları tüm olanakları kullanıp olayda hayatını kaybedenlerin sayısının yükselmesini durdurmalarıdır.

Devrim Muhafızları, Ordu ve Seferberlik Hareketi Güçleri, hızlı ve düzenli bir şekilde enkazdaki çalışmalarını bir an önce başlatıp yaralıların hastanelere ulaştırılmasına yardımcı olmalılar. Bunlara ilave olarak, askeri ve sivil tüm devlet organları ise olay magdurlarıyla yakınlarına yardım etmek için ellerinden geleni yapmalı.

Bu acı olaydan dolayı İran milleti ve özellikle de Kirmanşah halkı ile olaydan etkilenen ailelere içten taziyelerimi bildirerek bu acı olayı aziz milletimizin daha sabırlı olmasını sağlayacak Allah'ın birer rahmet vasıtası olarak görmenizi arzu ediyorum.

Vesselamu aleykum ve rahmetullah

ulusal.com.tr

Görüşme öncesi Erdoğan ve Putin'den ilk açıklama geldi Gündem Kılıçdaroğlu'na "demokrasi" ödülü Gündem Van'da terör operasyonu: 23 gözaltı Gündem İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak Gündem