İngiltere günah çıkardı

İngiltere, 2003 yılındaki Irak harekatı nedeniyle yıllar sonra adeta günah çıkardı. Tony Blair hükümetinin Irak savaşı kararlarına yönelik en kapsamlı soruşturmanın bulgularını içeren Chilcot Raporu kamuoyuna açıklandı. 7 yıldır merakla beklenen raporu hazırlayan komisyonun başkanı Sir John Chilcot "Askeri harekât son seçenek değildi" dedi.

Abone ol

İngiltere'de eski Başbakan Tony Blair hükümetinin aldığı 2003 yılındaki Irak Savaşı kararlarıyla ilgili kapsamlı soruşturma bulgularını içeren Chilcot Raporu kamuoyuna açıklandı.

7 yılda tamamlanan raporu hazırlayan komisyonun başkanı Sir John Chilcot, Tony Blair'i sert dille eleştirdi "Askeri harekat son seçenek değildi" dedi. Chilcot, İngiltere'nin, barışçıl tüm seçenekler tüketilmeden Irak işgaline katılmayı seçtiğini, Irak'ın işgali sonrasına yönelik planlamanın ve hazırlıkların da yetersiz olduğunu söyledi.

İngiliz hükümetinin "Irak'ta askeri harekâta katılmanın yasal temeli var" şeklindeki kararının tatmin edici olmaktan uzak olduğunu belirten Chilcot "İngiltere'nin Irak politikası kusurlu istihbarata dayalıydı. Irak o dönemde herhangi bir tehdit teşkil etmiyordu." ifadelerini kullandı.

Sir John Chilcot "Tony Blair'in 28 Temmuz 2002'de dönemin ABD Başkanı George Bush'a gönderdiği bir mektupta 'Ne olursa olsun, seninleyim' dediğini de belirtti.

Raporun açıklanmasının ardından Irak'ta ölen 179 İngiliz askerinin aileleri, Blair ve yetkililer hakkında dava açıp açmamaya karar verecek.

Tony Blair ise raporla ilgili yaptığı açıklamada; Saddam'a karşı askeri harekatın ülkenin çıkarları doğrultusunda alınmış bir karar olduğuna inandığını söyledi. Blair, Irak Savaşı'nda hayatını kaybedenler için üzgün olduğunu ancak Saddam'ın devrilmesini sağladığı için pişman olmadığını söylemişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi raporu inceleyerek adı geçenlerle ilgili olarak soruşturma açılıp açılamayacağını karar verecek.

ulusalkanal.com.tr

Suriye muhalefeti önderlerinden Michel Kilo: Suriye'den ikinci İsrail çıkmayacak Dünya Suriye, bayram nedeniyle ülkede 3 günlük ateşkes ilan etti Dünya Rusya, en büyük uçak gemisini Akdeniz'e gönderiyor Dünya Fransa'da çalışma yasa tasarısı oylanmadan yasalaşıyor Dünya