Kim Jong-un'un Çin ziyareti açıklandı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un iktidara geldiği günden beri ilk kez yurt dışı ziyareti yaptı. Kore Lideri Kim Jong-un ilk ziyaretini Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine Pekin'e gerçekleştirdi. Kore lideri Kim Jong-un'un Güney Kore ve ABD liderleriyle biraraya gelmeden önce Pekin'e gitmesi dikkat çekti.

Abone ol

Zırhlı yeşil trenle Çin'in başkenti Pekin'e gelen ziyaretçinin Kore Lideri Kim Jong-un olduğu Çin devlet medyası tarafından doğrulandı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Lideri Kim Jong-un iktidarı babasından devraldığı 2011 yılından beri ilk kez ülke dışına çıktı. Kim, ilk ziyaretini Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine Pekin'e yaptı. Kim Jong Un'a eşi Ri Sol-ju da eşlik etti.

Ziyaretin dikkat çeken ayrıntısı ise Kim'in Çin ziyareti bitene dek, görüşmenin kamuoyuna duyrulmaması oldu. Bir diğer dikkat çeken nokta da Kim Jong Un'un Güney Kore ve ABD devlet başkanlarıyla yapacağı görüşmelerden önce, Çin'i ziyaret etmesi oldu.

Kim, ziyaret sebebinin Çin ile stratejik ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi. Ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile daha sık görüşmeyi hedeflediğini belirtti. Birbirlerine yoldaş diye hitap eden iki lider Kore yarımadasındaki durumu ve ikili ilişkileri ele aldı.

Çin haber ajansı Şinhua'nın aktardığına göre görüşmede Kim Jong Un, belli şartlar yerine getirildiği takdirde nükleer silahlardan vazgeçebileceklerini dile getirdi. "Güney Kore ve ABD çabalarımıza iyi niyetle yaklaşır, barış ve istikrar atmosferi yaratır ve aynı zamanda barışın hayata geçirilmesi için ilerlemeye yönelik önlemler alırsa Kore Yarımadası'ndaki nükleersizleşme meselesi çözülebilir." diye konuştu Kim. ülkesinin barış için inisiyatif aldığının da altını çizdi.

Çin lideri Şi ise Pyongyang'ın sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusundaki iradesini takdir etti. 'Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini' belirtti. Şi, Çin ile KDHC arasındaki ilişkileri güçlendirme sözü de verdi.

Kore lideri, Güney Kore Lideri Moon ve ABD Başkanı Trump ile görüşmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Trump ise Şi ve Kim'in görüşmesinin ardından twitterdan yaptığı açıklamada "Görüşmemizi dört gözle bekliyorum" dedi.

Trump daha önce nükleer çalışmalarına devam ettiği gerekçesiyle Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yok etmekle tehdit etmiş, Kim Jong un için "küçük roket adam" ifadesini kullanmıştı.

ulusal.com.tr

KDHC lideri Kim Jong-un Çin'i ziyaret etti Dünya ABD Dışişleri Bakanlığından Türkiye ve Irak ziyareti Dünya ABD'den terör örgütü PKK ile ilgili dikkat çeken açıklama Dünya Netanyahu hastaneye kaldırıldı Dünya