İlber Ortaylı’dan tepki: Cahilce yorum yapma...
Tarihi olayların yorumlanabileceğini belirten Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Fakat cahilce yorum yapma özgürlüğü olmamalıdır. Tarihte yorum yapacağınız zaman çok sıkı bir testoloji yapacaksınız, metin tahlili yapacaksınız" dedi.
Büyükçekmece Belediyesi’nin 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günü kapsamında düzenlediği söyleşiye Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmacı olarak katıldı. Ortaylı Büyükçekmecelilerle bir araya geldiği söyleşide Atatürk’ü anlattı. Atatürk Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşen programa Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyükçekmecelilere Atatürk’ü anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarihi olayların yorumlanabileceğini fakat yorumun da bilgiye dayalı olması gerektiğini söyledi.
Ortaylı, "Cahilce yorum yapma özgürlüğü olmamalıdır. Tarihte yorum yapacağınız zaman çok sıkı bir testoloji yapacaksınız, metin tahlili yapacaksınız" dedi.
“ATATÜRK’Ü ANMALAR GEREKLİLİK OLARAK DEĞİL, CANDAN YAPILIYOR”
Atatürk’ün yurt genelinde birçok etkinlikle anıldığı ifade eden Prof. Dr İlber Ortaylı, ”Cumhuriyetimizin, devletimizin, kültürümüzün, milli hayatımızın yıllık bir muhasebesi haline geldi. Bir adet oldu çok memnunuz. Her yerde anılıyor. Yapılan toplantılara yetişmek imkansız ve bunlar resmi bir gereklilik olarak değil candan yapılıyor. Çoğu gönüllüler böyle bir toplantıyı yapan en resmi kuruluş belediye. Görseniz kimlerin tertiplediğini, talebeler, STK’lar konuşmacıların yetişmesi mümkün değil” diye konuştu.
“ATATÜRK’Ü SAĞLAM KAYNAKLARDAN ÖĞRENMELİYİZ”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gün boyunca birçok etkinlikle anıldığını belirten Başkan Hasan Akgün ise, “Büyük önderin ebediyete intikal edişinin 77’nci yıldönümündeyiz. Atatürk’ü, Kemalizmi daha iyi anlayabilmek için İlber Hocamın ifade ettiği şekilde anlayabilmek için çok okumak lazım. Efsanelere değil gerçeklere bakmak lazım. Bugün İlber Hoca çok güzel şeyler anlattı. Atatürk’ü biz kulaktan dolma bilgilerle değil, olayın özüne inip tanımalıyız. Mutlaka olayların özüne inip okumamız gerektiğini ve okumamız gereken kaynakların iyi kaynaklar olması gerektiğini bir kez daha gördük” şeklinde konuştu.
İHA