CHP'den sonra MHP'den de AKP'ye dokunulmazlık konusunda yanıt geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'da gazetecilere dokunulmazlıklarla ilgili tartışmaları değerlendirdi.

Abone ol

Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrı yaparak, "Kalıcı değişiklik yapalım. Çifte standartı kaldıralım. Sayın Davutoğlu'na açık çağrı yapıyorum. Madem anayasayı değiştireceğiz, Anayasa'nın 83. maddesini değiştirelim. Kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Ahlaki olan budur" dedi.

AKP – CHP GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMA

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti.

Gök'ün TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre, görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın kendisini arayarak, randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

Gök, görüşmede Bostancı ve Üstün'ün AKP’nin önerisini sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı merciine aktarılmasına ilişkindir."

"TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Gök, CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde, daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliğe, parti programı ve seçim beyannamelerinde yer verdiklerini söyledi.

CHP'nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti.

Gök, "Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek kendileriyle tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi, derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Getirilen öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

Tekrar ne zaman bir araya gelineceğinin sorulmasına Gök, "Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız." karşılığını verdi.

MHP'NİN ÖNCELİĞİ TERÖRLE İLGİLİ OLAN FEZLEKELER

MHP ile AKP arasındaki görüşme 15.00'te yapıldı.

MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı.

Vural, açıklamasında, "Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim" dedi.

AKPNİN DOKUNULMAZLIKLARLA İLGİLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

AKP'nin Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM'deki fezlekelerle ilgili anayasanın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

AKP'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

ANAYASA'NIN 'YASAMA DOKUNULMAZLIĞI' BAŞLIKLI 83'ÜNCÜ MADDESİ NE DİYOR

83'üncü madde şu şekilde:

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

ulusalkanal.com.tr

AKP, CHP ve MHP ile dokunulmazlık konusunu görüşecek Gündem İstanbul Valisi Vasip Şahin: Vatandaşlarımız sansasyonel haberlere itibar etmesin Gündem Adalet Bakanı Bozdağ: Kılıçdaroğlu'na soruyorum... Gündem Diyarbakır Valiliği, yakalanan bomba yüklü aracın hedefini açıkladı Gündem