Asgari ücret maratonunun ilk toplantısı yapıldı

2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantı yapıldı. Görüşmeler salgın önlemleri nedeniyle video konferans ile gerçekleştirildi. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk toplantıda asgari ücreti belirlemek için ortak mutabakat mesajı verdi. İşçi cephesi de salgınla derinleşen ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmemesini istedi. İşverenler ise tüm tarafların ortak paydada buluşarak asgari ücreti belirlemesini talep etti.

Abone ol

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Uğur Pideci

Asgari ücret maratonunun ilk toplantısı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında yapıldı. Masada hükümeti Çalışma Bakanlığı, işçiyi Türk-İş, işvereni ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil etti. Bu yıl Türk-İş heyetinde asgari ücretle çalışan Özgül Yardımcı adında bir engelli yurttaşa da yer verdi.

İşçi heyetine başkanlık eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat salgınla derinleşen ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmemesini istedi. İşçi cephesinin taleplerini aktardı.

Masada işvereni temsil eden TİSK adına ise Genel Sekreter Akansel Koç konuştu. İşverenlerin taleplerini sıraladı:

-Salgının yarattığı ekonomi ve kayıt dışılık dikkat alınmalı. Asgari ücret desteği devam etmeli.

-İşsizlik sigortasına yüzde 2 olarak verilen pay 2021’de alınmamalıdır.

-SGK işveren desteğinin yüzde 5’ten 6’ya yükseltilmesi ve toplu iş sözleşmesi olan yerlerde bu yüzde 7’ye çıkarılmalı.

-Vergi prim yükleri aşağı seviyelere çekilmeli.

Öte yandan bu kritik toplantı öncesi üç işçi konfederasyonundan da ortak açıklama geldi. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK tarafından yapılan açıklamada da ortak taleplerini şu şekilde dile getirildi:

-Asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır.

-Asgari ücret, Asgari Geçim İndirimi hariç ve net olarak açıklanmalıdır.

-Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır.

-Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır.

-Pandemi koşullarında işsizlik sigortasından işçilere yapılan ödemelerin alt sınırı asgari ücret olmalıdır. -Sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için asgari ücret teşviki uygulanmalıdır.

Azerbaycan şehitlerini anıyor Gündem AB'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi: ''Elimizdeki bütün araçları kullanmaya hazırız'' Gündem Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı 86. Yılında Vatan Partisi Öncü Kadın’dan Anıtkabir Ziyareti Gündem Şırnaklı aileler PKK'ya karşı yürüdü Gündem