ABD ve AB AİHM kararlarına uymadı: AİHM'nin aldığı ''1915 olayları soykırım değil'' kararı dikkate alınmadı
Türkiye'ye AİHM kararları dayatmasında bulunan ABD ve AB ülkeleri, kendi kararlarına kendileri de uymuyor. ABD ve AB ülkeleri AİHM'de Perinçek zaferi ile sonuçlanan 4 farklı "1915 olaylarında soykırım yoktur" kararını uygulamıyor. Kararın uygulanmamasının son örneği de ABD'den. AİHM'in kesin olan 4 kararına ve hatta BM Genel Sekreteri'nin itirazına rağmen ABD Başkanı Joe Bıden 24 Nisan'da Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladı. Birçok Avrupa ülkesi gibi Yunanistan da AİHM kararlarını uygulamıyor. En önemlisi de Türkiye'ye baskı yapan Avrupa Konseyi, kararı uygulamayan bu ülkelere Türkiye'ye yaptığı gibi bir herhangi bir dayatmada da bulunmuyor.
AİHM kararlarını uygulamayan ABD ve AB ülkeleri Türkiye'ye ise karar dayatmasında bulunuyor.
ABD ve Avrupa'nın imza attığı bu çifte standardın birçok örneği bulunuyor. Onların en başında da Perinçek-İsviçre davası geliyor.
Perinçek'in 2013 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Daire, 2015'te AİHM Büyük Daire ve 2016'daki İsviçre Federal Mahkemesi kararı olmak üzere 3 mahkeme kararında da "1915 olaylarının soykırım olmadığı" belirtildi. 2017 yılında da yine AİHM İsviçre devletine karşı Ali Merçan, Hasan Kemahlı ve Ethem Kayalı'yı haklı buldu.
Kesin olan karara Avrupa ülkelerinin uyması zorunlu, diğer ülkelerin de saygı göstermesi gerekiyordu. Ancak öyle olmadı. Hollanda ve Fransa gibi ülkeler AİHM kararlarına uymadı, parlamentolarına 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan yasa tasarıları getirdi.
ABD KARARA RAĞMEN TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI
Türkiye'ye yönelik Uluslararası Mahkeme diyerek AİHM kararlarını dayatmaya çalışan ABD de Perinçek-İsviçre davasındaki kesin karara uymadı.
ABD Başkanı Joe Biden, AİHM'in kesin kararı ve hatta o dönem Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in itirazına rağmen 24 Nisan'da Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladı.
ABD ve AB ülkelerinin AİHM kararlarına uymadığı başka örnekler de var. Briçok konuda olduğu gibi Türk Azınlıklar konusunda da Lozan'a aykırı davranan Yunanistan hakkında daha önce AİHM'de kesin karar çıkarıldı. İskeçe Türk Birliği'nin 2008 yılında Yunanistan'ı mahkum ettirdiği karara rağmen Atina yönetimi hiçbir adım atmadı.
TBMM BAŞKANINDAN AİHM TEPKİSİ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Tekirdağ ziyaretinde büyükelçiler üzerinden AİHM kararlarına uymayan Yunanistan'a tepki göstermişti. Ancak bu tepkiye ne Yunan hükümeti ve Avrupa Konseyi kulak asmadı.
Türkiye'ye karşı imza hatırlatılarak AİHM kararlarını dayatan Avrupa Konseyi'nden ABD ve AB ülkelerine bugüne kadar hiçbir yaptırım ya da yaptırımı da bırakın herhangi bir uyarı da gelmedi.