Ateşkese AKP engellemesi!

Mısır'ı, Gazze'deki birinci ateşkes sürecinde devre dışı bırakan AKP ve Katar'ın yarattığı yıkımın bilançosu ortaya çıktı. AKP ve Katar'ın Hamas'a baskı uygulayarak ateşkesten vazgeçirmesi yüzlerce Filistinlinin ölümüne sebep oldu. Hamas'ın müzakere masasından kalktığı 15 Temmuz tarihinde 175 olan ölü sayısı yaklaşık 11 kat artarak bin 886'ya yükseldi!

Abone ol

AKP ve Katar'ın Hamas'a baskı uygulayarak Mısır'ın ateşkes planından vazgeçirmesinin üzerinden 21 gün geçti... Bu süre zarfında yüzlerce Filistinli yaşamını yitirdi.

Mısır'ın önerdiği ilk ateşkes planını Hamas 15 Temmuz'da reddetmişti. O tarihlerde Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, AKP ve Katar'ı Hamas'ı ateşkesten vazgeçirmekle suçlamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 18 Temmuz'da Türkiye'ye geldiğinde Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır'ın arabuluculuk girişimine karşı çıktığını açıktan dillendirmişti.

Oysa Mısır'ın önerdiği ateşkes planı Filistinli taraflarca kabul edilmişti.

Engelleme sonrası İsrail saldırılarını şiddetlendirdi. İlk ateşkes teklifi reddedildiğinde 175 olan ölü sayısı bin 886'ya yükseldi. İsrail bombaları en çok da çocukları vurdu. En az 400 çocuk hayatını kaybetti, 2 bin 744 çocuk yaralandı.

7 Temmuz'dan bu yana 30 bin 960 konut yıkıldı. 89'u Birleşmiş Milletler'e ait olmak üzere 142 okul yerle bir oldu.

Saldırılar Filistin ekonomisini de felç etti. Filistin Sanayiciler Genel Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre sanayi sektörü 47 milyon dolar zarara uğradı.

Filistin'de faal haldeki 134 fabrika bombalandı, 30 bin Filistinli işinden oldu. İşsizlik oranı yüzde 55'e yükseldi.

Mısır planı 5 Ağustos'ta yeniden devreye girdi. 72 saatlik geçici ateşkeste anlaşan İsrail ve Filistinli muhataplar, kalıcı ateşkes için görüşmelerini sürdürüyor.

ulusalkanal.com.tr

Eşikteki büyük bela Gündem İhsanoğlu'na yüklendi Gündem Nerede oy kullanacağım? Gündem TSK'dan 'bayrak indirme' açıklaması! Gündem